Dlaczego Mozzarella jest w wodzie? Co zrobić z wodą po Mozzarelli?

Zwykle jest tak – idziemy do sklepu, prosimy piękną albo niekoniecznie piękną panią ze stoiska z serami o ukrojenie konkretnej liczby plasterków lub dekagramów sera. Czasem kupujemy gotowy ser pakowany w folię. Jeden ser sprzedawany jest zupełnie inaczej. Zarówno Mozzarella di bufala jak i Mozzarella fior di latte to ser sprzedawany w folii z wodą. Dlaczego Mozzarella jest w wodzie? Sprawdźmy to!

Ser Mozzarella to podpuszczkowy ser sprzedawany w formie kulek zatopionych w serwatce. Ser najwyższej jakości to ser wykonany z mleka bawolego, tańsze odmiany to ser z mleka krowiego, ewentualnie przygotowany z mieszanki obydwu rodzajów mleka.

Ser Mozzarella najlepszy jest zaraz po zrobieniu. Można go kupić na bazarach i sklepach we Włoszech prosto z pojemnika z solanką. Ser w solance można przetrzymywać około tygodnia. Kulki sprzedawane są też pakowane w folii wraz z wodą. Te mogą wytrzymać nieco więcej. Mozzarella o niewielkiej zawartości wody wytrzymuje w lodówce około miesiąca.

W przeciwieństwie do większości serów ser Mozzarella najwyżej jakości sprzedawana jest w solance. Dlaczego Mozzarella trzymana jest w wodzie? Chodzi o zapewnienie najwyższej jakości, świeżości i wilgotności sera.

Ser Mozzarella najlepiej przechowywać właśnie w solance i w wyższych partiach lodówki, tam gdzie jest nieco cieplej. By cieszyć się najlepszą jakością sera nie powinniśmy go też mrozić.

Najlepszym serem Mozzarella jest Mozzarella di Bufala Campagna z włoskim certyfikatem DOC i europejskim PDO. Ten rodzaj sera produkowany jest przy zachowaniu najwyższych standardów i tylko w regionach Campania, Lazio, Apulia i Molise. Mozzarella to idealny dodatek na przykład do pizzy neapolitańskiej albo nie-neapolitańskiej. Co zrobić z wodą po Mozzarelli? Niestety, solanka w której moczyliśmy włoski ser nie ma żadnej wartości. Jeśli chcecie to możecie sobie w niej zrobić herbatę ale nie odpowiadamy za jej smak.

Dodaj komentarz