Pizza jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jeśli chcecie sami zrobić pizzę w domu i szukacie prostego, szybkiego i łatwego przepisu na pizzę oto jest Belsole. To nasz stary przepis na pizzę z drożdżami ale jak ktoś chce to może poszukać w internecie przepisu na pizzę bez drożdży. Tak przygotujemy włoską domową pizzę na cienkim cieście. Może nie do końca tradycyjną pizzę neapolitańską albo sycylijską ale równie dobrą i prostą!
Jak przygotować dobrą pizzę i jak zrobić ciasto? Mieliście problem ze zbyt grubym ciastem na pizzę? Oto prosty przepis na proste ciasto na pizzę, może nie będzie to pizza sycylijska czy neapolitańska, ale uwierzcie nam, jest równie dobra. Jest to szybki przepis, samo wyrobienie ciasta to maksymalnie 30 min.
Do przygotowania prostego przepisu na pizzę potrzebujemy niewielu składników na szybkie ciasto na pizzę. W przepisie na pizzę ważny jest dobór odpowiedniej mąki.
Trudność: proste
Czas przygotowania: 30 min + 60 min oczekiwania
Składniki na ciasto na pizzę
Przepis:
- 800g mąki pszennej, może buć specjalna na pizzę
- 375ml wody, około 1,5 szklanki
- Duża łyżka oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- 14 g drożdzy suchych
Przesiewanie mąki
Na początek przesiewamy mąkę, polecamy zakupić sitko lub przesiewarkę, ciasto wyrasta lepiej po tym zabiegu.
Składniki suche na pizzę
Dodajemy kolejne suche składniki: sól i drożdże. Możecie użyć także drożdży mokrych, jednak koncentrujemy się na najprostszym cieście na pizzę.
Składniki mokre na pizzę
Czas na składniki mokre, woda a do tego łyżka oliwy, my użyliśmy oliwy z Manfredonii z Włoch.
Wyrabianie ciasta w robocie i ręcznie
Wrzucamy do michy i mieszamy, macie robota – super. Nie macie, to musicie się namęczyć ręcznie.
Minimum 15 min w robocie, minimum 20-25min ręcznie, dobra siłownia. Wyrabianie ciasta na pizzę musi je napowietrzyć i odpowiednio uelastycznić.
Jeśli ciasto nie będzie się już specjalnie kleić, odstawiamy je na 60-90 minut na bok pod przykryciem i dajemy mu wyrosnąć. Po tym czasie będzie gotowe do użycia.
Tak wygląda wyrośnięte ciasto na pizzę, po tym jak powiększy się 1,5 – 2x, uderzcie w nie pięścią.
Przed wyłożeniem ciasta możecie formę, blachę lub kamień posmarować oliwą lub posypać mąką. To samo zróbcie z rękami, możecie je też ochłodzić w zimnej wodzie.
Dodatki według upodobania, my dodaliśmy swój własny sos pomidorowy, pieczarki, mozzarellę i rukolę z parmezanem. Nic nie stoi na przeszkodzie by w prostym przepisie na pizzę użyć własnych składników. Na pizzę dać można na przykład salami, pomidorki koktajlowe albo co tam jeszcze Wam się żywnie podoba!
AUTOR BLOGA |
Miło mi Was poznać! Jestem Stefano i jestem autorem tego bloga i postów na nim (w większości). W wielu wymienionych na tej stronie miejscach byłem i chcę podzielić się swoją wiedzą. Blog ten powstał i piszę go dlatego by pomóc wielu osobom z praktycznym wymiarem podróży. Znajdziecie tutaj wszelkie informacje na temat atrakcji danego miejsca, pogody czy cen. Wszystko dla podróżników :) W razie pytań zapraszam na kontakt@belsole.pl! |