Ciasto Galette des rois, przepis i gdzie kupić? Ciasto Trzech Króli - BelSole

Ciasto Galette des rois, przepis i gdzie kupić? Ciasto Trzech Króli

Jutro Trzech Króli, a we Francji zaczyna rządzić królewskie ciasto Galette des Rois. W tym artykule dowiecie się czym jest Galette des Rois, jaka jest tradycja tego ciasta. Gdzie kupić Galette des rois i jaki jest przepis na to pyszne świąteczne francuskie ciasto. Zapraszamy!

Czym jest Galette des Rois? Co to za ciasto? Galette des Rois jest tradycyjnym francuskim ciastem, które jest spożywane w okresie po Nowym Roku, aby uczcić Święto Trzech Króli. Jest to kolisty, płaski placek z ciasta francuskiego, często wypełniony frangipane czyli nadzieniem z marcepanu lub innymi słodkimi nadzieniami. Tradycją jest, że wewnątrz ciasta ukrywa się małą porcelanową figurkę lub ziarenko fasoli (zwany „fève”) . Kto znajdzie „fève” w swoim kawałku ciasta, jest koronowany królem lub królową na ten dzień, wiąże się to często z jakąś nagrodą lub przywilejami.

Historia Galette des Rois

Jaka jest historia Galette des Rois? Według źródeł, historia tego ciasta sięga średniowiecza i końca wieku XIII wieku. Sama tradycja chowania ziarenka fasoli sięga nawet wcześniejszych lat do czasu Cesarstwa Rzymskiego. Podczas Saturnalii, wybierano „króla na jeden dzień”. Ten król miał różne uprawnienia, w tym prawo do żądań, aby inni spełniali jego zachcianki. Aby wybrać króla, pieczono specjalny chleb, do którego włożono monety lub fasolę. Królem mógł zostać nawet rzymski niewolnik.

Wraz z upływem czasu i nadejściem chrześcijaństwa, ta rzymska tradycja została dostosowana do celebrowania Święta Trzech Króli, które upamiętnia podróż Trzech Mędrców, którzy przybyli do Betlejem. Galette des Rois je się nie tylko 6 stycznia, spokojnie kupicie je przez większość stycznia.

Gdzie kupić Galette des Rois?

Galette des Rois gdzie kupić

Jeśli nie wiecie gdzie kupić Galette des Rois to zazwyczaj dostaniecie je w francuskich piekarniach. W dużych miastach zdecydowanie łatwiej je kupić. My swoje Galette des Rois dostaliśmy w piekarni Nad and Greg w Krakowie przy Rynku Podgórskim 11 (http://cukiernia-nadgreg.pl/). Do tego będziecie mogli uczestniczyć w zabawie poszukiwania figurki – nagrodą w 2024 roku są 52 darmowe śniadania!

Przepis na Galette des Rois

Galette des rois przepis

Oto podstawowy i łatwy przepis na Galette des Rois:

Składniki:

– 2 arkusze ciasta francuskiego

– 200 gram marcepanu lub zmielonych migdałów

– 100 gram cukru pudru

– 100 gram miękkiego masła

– 1 jajko

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/laska wanilii

– 1 figurka do włożenia do ciasta

– 1 jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.

2. Rozwałkuj 1 arkusz ciasta francuskiego na blasze do pieczenia.

3. W misce ucieraj cukier i miękkie masło do puszystej masy, dodaj marcepan/zmielone migdały i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

4. Rozprowadź tę masę na cieście, zostawiając około 2 cm od brzegu, a następnie włóż do niej figurkę

5. Przykryj nadzienie drugim arkuszem ciasta, delikatnie dociskając brzegi, aby zamknąć ciasto.

6. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Możesz też narysować wzór na ciastem za pomocą ostrza noża, ale uważaj, żeby nie przeciąć ciasta.

7. Piecz ciasto przez około 30-35 minut, aż będzie złoto-brązowe.

8. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

 

Wersje Galette des Rois

Galette des Rois wersje
Wersja z czekoladą belgijską

Tradycyjna wersja Galette des Rois jest oczywiście wypełniona frangipane, czyli masą marcepanową. We Francji (i nie tylko) możecie jednak spróbować wielu wersji. Kasztanowej, jabłkowej, czekoladowej czy o smaku kwiatu pomarańczy. W różnych regionach i krajach nadal można spotkać inne ciekawe wersje Galette des Rois, dla przykładu:

  • Północna Francja: Frangipane – marcepan
  • Południowa Francja: Gâteau des rois, kwiat pomarańczy.
  • Koningentaart: flamandzka wersja Galette des Rois
  • Hiszpania: Roscón de Reyes, kwiat pomarańczy, owoce kandyzowane, bakalie lub/i bita śmietana
  • Portugalia: Bolo Rei, bakalie i owoce kandyzowane.

Trzymamy kciuki za wasze szczęście i za figurkę w Galette des Rois! Smacznego i udanego stycznia! Dziękujemy kawiarni Nad and Greg z Krakowa za pomoc w przygotowaniu tego artykułu!

AUTOR BLOGA
Miło mi Was poznać! Jestem Stefano i jestem autorem tego bloga i postów na nim (w większości). W wielu wymienionych na tej stronie miejscach byłem i chcę podzielić się swoją wiedzą. Blog ten powstał i piszę go dlatego by pomóc wielu osobom z praktycznym wymiarem podróży. Znajdziecie tutaj wszelkie informacje na temat atrakcji danego miejsca, pogody czy cen. Wszystko dla podróżników :) W razie pytań zapraszam na kontakt@belsole.pl!

Dodaj komentarz