13 potraw w Bari i Apulii, których warto spróbować

Jakich potraw powinniście spróbować w Bari i rejonie Apulii? Jakie produkty spożywcze przywieźć Apulii? Co jest charakterystycznego w kuchni Apulijskiej? Oto zestawienie najlepszych i najpopularniejszych potraw i produktów z Puglii.

La Puccia, pizza czy może panino?

Niezwykle popularna w Apulii alternatywa dla pizzy. Ciasto jest bardzo podobne do tego pizzowego, ale grubsze i mniej kruche. Danie ma formę kanapki z dowolnymi składnikami w środku – może być zarówno z mięsem, jak i z warzywami. Składników jest zwykle bardzo dużo, są świeże i regionalne. Pierwotnie było to danie dla rolników i innych fizycznych pracowników, które miało ich wzmocnić po całym dniu pracy w apulijskim słońcu. W związku z tym potrawa jest niezwykle sycąca. Warto spróbować, jeśli będziecie w Apulii, bo poza nią raczej ciężko będzie ją dostać. Cena La Puccia to około 4-6 EUR.

Puccia czy Panini

 

Orecchiette al Sugo z Apulii

Chyba najpopularniejszy rodzaj makaronu w tej części Italii. Są to niewielkie uszka, które możemy znaleźć praktycznie wszędzie: w każdej restauracji, w każdym sklepie, na każdym targu. W starej części Bari do dzisiaj można obserwować kobiety, które na ulicy formują orecchiette. Najpopularniejszy rodzaj orecchiette, który możemy zamówić w knajpce to z rzepą brokułową (con le cime di rapia) lub z sosem pomidorowym i serem do posypania (al sugo). Jeśli znajdziecie w menu opcję orecchiette al sugo z burratą – zdecydowanie warto ją wybrać. To proste, ale naprawdę smakowite danie! Cena Orecchiette al Sugo w restauracji wynosi około 5-6 EUR

 

Le pittule

Niewielkich rozmiarów kuleczki z ciasta smażone w głębokim tłuszczu (choć w smaku wcale nie są tłuste!). Często podawane na paradach, festynach, na straganach ulicznych. Można je też spotkać jako przystawkę lub amuse-bouche (czekadełko) w restauracjach. Proste i pyszne!

 

Tiedda Berese

Nieoczywiste połączenie składników: ziemniaki, ryż i małże. Danie pochodzące z Bari i do dzisiaj niezwykle popularne w tym mieście. Choć wydaje się, że składniki wcale do siebie nie pasują – warto spróbować i przekonać się, że jest wręcz odwrotnie. Potrawę przygotowuje się w piecu układając warstwowo jej składniki, dzięki czemu smaki przenikają się i są bardzo intensywne. Danie jest niezwykle sycące. Bez trudu znajdziecie je w wielu knajpkach z lokalną kuchnią w Bari i okolicach.

Taralli

Jeśli udacie się do jakiejkolwiek restauracji czy tratorii w rejonie Apulii prawdopodobnie spotkacie się z taralli. Są to małe, kruche krążki, doskonałe na czekadełko przed obiadem czy kolacją, ale również wyśmienite jako przekąska do wina czy piwa. Lekko twardawe, kruche, zwykle delikatnie w smaku. Są naprawdę wyborne, warto spróbować!

Taralli Apulia Bari

 

Sgagliozze

To bardzo proste danie: panierowane kawałki polenty smażone w głębokim tłuszczu. Przyrządzane są na ulicy w wielkich garach, podawane bardzo gorące. Zdecydowanie odczujemy jeśli z nim przesadzimy, bo jest bardzo tłuste. Warto go jednak posmakować, bo jest bardzo typowe dla rejonu, oryginalne, a przy tym naprawdę tanie.


 

Pasticciotto

Typowe dla Apulii ciasteczka-babeczki wypełnione kremem lub czekoladą. Pyszne i sycące. Wyborne do porannej kawy. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe jedzone w południowym słońcu. Warto ich posmakować, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.

 

Sery

W całych Włoszech sery są popularne i powszechnie używane w kuchni. Apulia nie jest pod tym względem wyjątkowa – tutaj również w każdym miejscu znajdziemy deskę serów, a w każdym sklepie spożywczym pokaźną ofertę w lodówce z serami. Przy okazji wizyty w tej części południowych Włoch szczególnie warto spróbować kilku rodzajów sera.

Sery w Apulii
Caciocavallo Silano to rozpoznawany powszechnie ser z mleka krowiego, który ma charakterystyczny baryłkowaty kształt. Jego smak zależy od czasu dojrzewania, może być zarówno delikatny i słodki, jak i mocno korzenny. Drugim bardzo charakterystycznym w tej części kraju serem jest Canestrato pugliese. To pyszny owczy ser produkowany od grudnia do maja. Jego nazwa nawiązuje do tradycyjnych apulijskich koszy, których do dzisiaj używa się przy produkcji tego smakołyku. To kosze z trzciny cukrowej są odpowiedzialne za wzór na skórce tego sera. To przysmak doskonały do lokalnego wina, w smaku jest zdecydowany, aromatyczny, często pikantny.

Apulia Bari Sery
Kolejnym rodzajem sera, który warto znaleźć podczas wycieczki do Apulii jest cacioricotta. Produkowany jest najczęściej z mleka owczego lub koziego. W zależności od stopnia dojrzałości jego smak znacznie się różni. Świeży jest miękki i pikantny. Z czasem staje się coraz twardszy i wyraźniejszy w smaku. W rejonie Apulii często możecie go spotkać jako dodatek do posypania dań z makaronem, np. orchiette al sugo.
Apulijczycy chętnie używają również burraty. Kto jeszcze nie próbował tego sera powinien jak najszybciej to nadrobić. To charakterystyczny dla tej części Italii ser krowi. Jest pyszny, miękki, delikatniejszy, niż mozzarella, zarówno w smaku jak i konsystencji. W Apulii możemy go spotkać w kanapkach, na pizzy, jako dodatek do makaronu, sałatek, czy też jako samodzielną przekąskę. Jest doskonały w zarówno do dań na zimno, jak i na ciepło. Jest sprężysty na zewnątrz i puchaty, wilgotny w środku. Warto przed podaniem wyciągnąć go z lodówki na około godzinę, by móc jeszcze pełniej poczuć jego delikatny smak.

Pane di Altamura

Altamura to niewielka miejscowość, która znana jest wszystkim Włochom z wypieku doskonałego chleba. Robiony jest on z semoliny i swoim kształtem przypomina serce. Zdecydowanie warto go spróbować. Jest jedyny w swoim rodzaju!

 

Panzerotto

Klasyczne danie uliczne w Apulii. Proste ciasto drożdżowe w kształcie rogala/trójkąta z wybornymi dodatkami w środku. Najczęściej jest to sos pomidorowy oraz ser mozzarella, ale bez trudu znajdziemy Panzerotto z mięsem czy warzywami. Jest tanie, szybkie, proste. Najlepiej smakuje gorące. Jest świetnym dodatkiem do piwa.

 

Owoce morza – Crudite

Nikogo nie powinno dziwić, że owoce morza są w Apulii niezwykle popularne. Powszechnie spotkamy je w prawie każdej restauracji, jak i w budkach ze street foodem. Dostęp do morza pozwala na to, by owoce morza były zawsze świeże i najwyższej jakości. W Apulii niezwykle popularne są surowe owoce morza. Bardzo często możemy zauważyć mieszkańców, którzy wyławiają owoce morza w okolicy nadmorskich skał czy plaży. W nadmorskich miejscowościach nie jest też niczym niezwykłym, że świeże ryby i owoce morza sprzedaje się prosto z kutrów przypływających do portów. Popularne są też targi rybne.

Owoce Morza Apulia Monopoli

Polpo

Ośmiornicę je się w Apulii na setki sposobów. Każdy szef kuchni (i każda gospodyni domowa) ma na nią swój sposób. Znajdziemy ją w apulijskiej kuchni pod niemal każdą postacią. Będzie i w ekskluzywnej restauracji, jak i w kanapkarni. Jeśli ktoś lubi takie smaki to warto spróbować – Apulijczycy naprawdę wiedzą jak przyrządzić i podać ośmiornicę.

Purpu Ośmiornica Bari Apulia

 

Świeże owoce i warzywa

Choć wydaje się, że warzywa i owoce są wszędzie to warto o nich wspomnieć właśnie w kontekście kuchni apulijskiej. Południowe słońce, odpowiednia gleba, czyste morskie powietrze sprawiają, że owoce i warzywa w tym rejonie są szczególnie wyborne. Pulijczycy nie żałują ich podczas przyrządzania kanapek, La Pucci, czy choćby pizzy.

Ze względu na wysokie temperatury popularnością cieszą się tutaj lekkie, świeże dania (lub dodatki do dań głównych). Sosy pomidorowe, grillowany bakłażan, czy seler naciowy są tutaj naprawdę przepyszne i przesycone smakiem. Pomarańcze Gargano (Arancia del Gargano), Cytryny Feminello (Limone feminello del Gargano) oraz klementynki z Taranto (Clementine del golfo di Taranto) są oznaczone znakiem DOP (chroniona nazwa pochodzenia) co jest dowodem na ich wyjątkowy smak.

 

Dodaj komentarz