Colazione, czyli po włosku śniadanie, jest ważnym punktem dnia dla każdego Włocha. Choć nie jest celebrowane tak mocno, jak włoska kolacja, jest równie ważne. Wiele osób może być zaskoczona podczas urlopu we Włoszech tym, jakie śniadanie dostanie w hotelu czy w większości włoskich kawiarni czynnych rano. Jak wygląda więc włoskie śniadanie? Co Włosi jedzą na śniadanie? Zapraszamy do lektury!
Typowe włoskie śniadanie? Jak wygląda?
W Polsce zwykle śniadanie jest duże i najczęściej wytrawne. We Włoszech jest wręcz odwrotnie. Najczęściej pierwszy posiłek w ciągu dnia to coś słodkiego i kawa. Pamiętajcie, że Włosi cappucino piją tylko do południa, dlatego często zamawiają je w drodze do pracy. Równie często wybierają mocne i aromatyczne espresso, które pozwala szybko się obudzić. Towarzystwem dla porannej kawy zwykle jest cornetto, słodki rogalik z nadzieniem lub solo.
Często spotkacie się też ze słodkimi bułeczkami czy ciastami typowymi dla regionu, w którym przebywacie. We Włoszech niemal każde miasteczko ma swoje lokalne przysmaki. W Italii bardzo popularne jest śniadanie na mieście, tuż przed pracą. Włosi wtedy czytają gazety dostępne w każdej kawiarni, planują dzień, plotkują z obsługą kawiarni.
To właśnie takie, drobne i słodkie, śniadanie jest najpopularniejsze i to właśnie kawy i cornetto możecie zwykle spodziewać się we włoskim hotelu, o ile nie było wyraźnie zaznaczone, że śniadanie jest w formie bufetu lub jest śniadaniem kontynentalnym.
Czy Włosi nie są głodni po tak niedużym śniadaniu? Pamiętajcie, że włoska kolacja jest często bardzo obfita i trwa do późna, więc nic dziwnego, że rano Włosi nie mają ochoty na duży i pożywny posiłek.
Z doświadczenia też możemy napisać, że do małych i słodkich śniadań można się dość szybko przyzwyczaić 🙂
Jeśli jednak zdecydowanie wolicie słone smaki, powinniście bez trudu znaleźć kawiarnię lub piekarnię, która rano zaoferuje Wam kanapki z najrozmaitszymi dodatkami, foccacię lub bułki z wytrawnym nadzieniem. Wyszukajcie na mapie punkty opisany jako Panificio, tam zapewne znajdziecie coś 'niesłodkiego’. Pasticceria to natomiast wyroby cukiernicze.
Zachęcamy do spróbowania włoskich śniadań, we Włoszech na pewno znajdziecie coś dla siebie. Nie tylko słodkiego…
AUTOR BLOGA |
Miło mi Was poznać! Jestem Stefano i jestem autorem tego bloga i postów na nim (w większości). W wielu wymienionych na tej stronie miejscach byłem i chcę podzielić się swoją wiedzą. Blog ten powstał i piszę go dlatego by pomóc wielu osobom z praktycznym wymiarem podróży. Znajdziecie tutaj wszelkie informacje na temat atrakcji danego miejsca, pogody czy cen. Wszystko dla podróżników :) W razie pytań zapraszam na kontakt@belsole.pl! |