Jak wygląda włoska pizza? Jakie ciasto i dodatki? MEGAGALERIA

Włochy kojarzą się z wieloma rzeczami. Obok sportowych samochodów, wina i makaronu. Pierwszym skojarzeniem z Włochami jest jednak zawsze pizza. Jak wygląda włoska pizza neapolitańska? Jakie są składniki na pizzę i czym się ona charakteryzuje? Sprawdźmy jaka jest włoska pizza.

Czym jest pizza chyba nie trzeba nikomu wyjaśniać. Tradycyjnie tani posiłek przygotowywany przez biedniejszych mieszkańców Italii składa się z ciasta drożdżowego z sosem i serem. W każdym miejscu we Włoszech pizza przygotowywana jest na nieco inny sposób ale najsłynniejszym jest oczywiście pizza z Neapolu.

Pizza podana w Bergamo w Pizzeria Morso

Pizza neapolitańska czyli pizza napoletana w 2009 roku została produktem zastrzeżonym przez Komisję Europejską. Tradycynie serwowana jest marinara, margherita i margherita extra. W 2014 roku neapolitański sposób przygotowania pizzy został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

Pizza neapolitańska to pizza przygotowana w piecu opalanym drewnem na bardzo cienkim cieście ze zdecydowanie wyższymi brzegami. Ciasto pizzy neapolitańskiej nie jest grube i wbrew opinii laików nie jest przesadnie chrupiące. Pizzę neapolitańską najlepiej spożywać błyskawicznie po podaniu na talerz. Zimna jest wręcz paskudna. Ciasto szybko stygnie i staje się gumowe.

Pizzeria Sant Orsola

Wadą pizzy neapolitańskiej jest dla niektórych to, że na środku pizzy tworzy się wręcz kałuża z wody, chociaż niektóre knajpy przesadzają w tym. Niektóre lokale mają sposoby na to, by wody było mniej w tym niestety stosowanie tańszego sera – nie z mleka bawolic, a zwykłego krowiego.


Ciasto na pizzę neapolitańską

Pizzeria Rosa w Neapolu

Ciasto na neapolitańską pizzę przygotowane jest tradycyjnie z mąki 00 bez dodatku tłuszczu. Ciasto wyrabiane jest ręcznie i powoli, a potem zostawiane jest do wyrośnięcia tak, by nagromadzić w nim wiele powietrza. Ciasto formuje się w kształcie koła ręcznie z brzegami wyższymi i bardzo cienkim środkiem.

Pizza przygotowana jest w piecu w bardzo wysokiej temperaturze. Pieczenie trwa około 70 sekund, najlepiej w tradycyjnym piecu opalanym drewnem w temperaturze około 450 stopni Celsjusza. Tradycyjnie pizza neapolitańska to marinara z pomidorami, czosnkiem, oregano i oliwą oraz margerita z mozzarellą, bazylią, oliwą i pomidorami. Niektórzy uważają, że do oryginalnej pizzy można stosować tylko pomidory San Marzano.

Pizzeria Villa Zuccaro w Taorminie

Do najsłynniejszych pizzerii w Neapolu należą dwa odwiedzone przez nas lokale L’Antica Pizzeria da Michele czy Gino e Toto Sorbillo. Jednym z bardziej znanych lokali jest też pizzeria Di Matteo.


Pizza portafoglio

Pizzeria w Pizie

Z pizzerią Di Matteo związana jest ciekawostka dotycząca neapolitańskiej pizzy. To tutaj pizzę spożywał, słynny za sprawą swojej sekretarki polskiego pochodzenia oraz wyjątkowego sposobu palenia marihuany, prezydent Stanów Zjednoczonych Bill Clinton.

To dzięki niemu rozpopularyzowany na cały świat został sposób podawania pizzy złożonej w formie koperty – portafoglio. Clintonowi zrobiono fotkę gdy spożywał pizzę złożoną na cztery chociaż oczywiście to nie on ją wymyślił. Pizza a portofoglio znana jest od pierwszej połowy XVIII wieku.

I Camaldoli we Florencji

W naszym wpisie dotyczącym pizzy neapolitańskiej zobaczyć możecie najróżniejsze rodzaje pizzy – zarówno te najbardziej tradycyjne, jak i bardziej oryginalne, serwowane w najróżniejszych pizzeriach we Włoszech.

Ristorante Pizzeria il Solaio w Katanii
Ristorante Pizzeria il Solaio w Katanii
Foccacia i Pizza w Bergamo
Foccacia i Pizza w Bergamo
 Pizzeria Da Michele w Neapolu
Słynna Pizzeria Da Michele w Neapolu
Pizzeria Capri w Lecco
Pizzeria Capri w Lecco
Bar Il Golfo w Lenno
Bar Il Golfo w Lenno
Pizza Sorbillo w Neapolu
Pizza Sorbillo w Neapolu
Kaos Pizza w Syrakuzach
Kaos Pizza w Syrakuzach
Itaco Pizza Lukka
Itaco Pizza w Lukka
Pizzeria Calvino w Trapani, Pizza Sycylijska
Pizzeria Calvino w Trapani, Pizza Sycylijska

Dodaj komentarz