Top 11 Co zjeść na Cyprze, potrawy i kuchnia Cypru

Kuchnia Cypru jest bardzo podobna do greckiej – część potraw różni się jednak od jej kontynentalnej wersji. Halloumi, feta, świeże warzywa, jagnięcina i ryby to tylko baza tej kuchnii. Jakie potrawy należy spróbować na Cyprze? Czym charakteryzuje się kuchnia cypryjska? Jak bardzo podobna jest do greckiej i tureckiej? Co zjeść? Zobaczcie!

Kuchnia na Cyprze jak zamawiać?

Parę słów wstępu, jeśli nie lubicie się objadać – porcje w restauracjach są zazwyczaj bardzo duże! Można to zwłaszcza odczuć podczas gorących dni na Cyprzejeśli nie chcecie się przejadać polecamy zamówić set starterów, na przykład: Halloumi, Sałatke Cypryjską, zestawy dipów, tzatziki, hummus i tahini czy dolmades. Oto najlepsze dania kuchni cypryjskiej:

Stifado

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez Kwstas Gavras (@kwstasgavras)

Stifado/stew czyli gulasz – popularne danie cypryjskie. Przywiezione przez wenecką flotę w XIII wieku. Kuchnia grecka i cypryjska są bardzo podobne do siebie i ta potrawa jest wręcz identyczna jak jej kontynentalna siostra. Składa się z mięsa, cebuli, wina, pomidorów, masła oraz przypraw. Najpopularniejsza wersja Stifado bazuje na mięsie z królika i dużej ilości cebuli. Stifado przygotowywuje w małym kociołku, najlepiej spożywać z kieliszkiem Commandarii.

Cena Stifado na Cyprze: ~14-16 EUR za porcję

Mezze

mezze

Co koniecznie zjeść na Cyprze? Mezze! Jest to grecka/cypryjska wczesna wersja tak zwanego menu degustacyjnego. Sama nazwa Meze pochodzi z perskiego i oznacza przekąskę. Na Cyprze Mezze jest podobne do wersji greckiej, czyli zazwyczaj bazą jest wybór czy chcemy zjeść Mezze mięsne lub rybne – czasami do wyboru jest także Meze wegetariańskie. 

Grupy potraw podawane są po 3-5 naraz. Cały obiad trwa trochę dłużej niż zwykła kolacja dlatego polecamy zamówić tylko Mezze podczas kolacji – zazwyczaj jest to duży posiłek.

Zamawiając Mezze na Cyprze, bądźcie gotowi na to, że należy je zamówić przez co najmniej 2 osoby. Cena za osobę oscyluje od około 18 EUR. Tanio nie jest, zawsze zostaje pić wodę z kranu 😉 

Souvlaki/Sheftalia

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez Sara (@sara_haj)

Souvlaki to termin grecki, natomiast Sheftalia używany jest także na Cyprze. Jest to forma szaszłyka z mięsa (mielonego) z wieprzowiny lub jagnięciny. Do tego dodaje się cebulę i natkę pietruszki. W odróżnieniu od wersji greckiej, kroi się ją na większe kawałki i umieszcza w picie. Do tego dodawane są warzywa oraz jogurt, tzatziki i pokrojone cytryny.

Nie oczekujcie, że dostaniecie do tego dania sałatę – nie jest to tradycyjny dodatek.

Cena Sheftalia w restauracjach: ~13 EUR

Moussaka

moussaka

Najpopularniejsza wersja tej potrawy została zaprezenrowana przez szefa kuchnii Nikolaosa Tselementesa w latach dwudziestych poprzedniego wieku. Składa się z 3 warstw.

Podstawą Moussaki jest bakłażan, mięso mielone oraz sos beszamelowy. Jest to popularna potrawa nie tylko na Cyprze, ale także na bliskim wschodzie i oczywiście w Grecji. Różne wersje Moussaki możecie spróbować także na bałkanach od Albanii po Rumunię.

Cena Moussaki w restauracjach: ~14 EUR

Koupepia/Dolmades

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez Lazy Cat Kitchen (@lazycatkitchen)

Te słynne ‘gołąbki’ cypryjskie to jedna z najpopularniejszych potraw z Cypru. Wypełnione ryżem, ziołami i czasami mięsem liście winogron, rzadko gotowane są w sosie pomidorowym lub podawane na zimno w Mezze z oliwą.

W Grecji nazywa się je Dolmades i wyglądają wręcz identycznie jak te cypryjskie. 

Koszt dolmades w restauracji to około 6 EUR.

Kleftiko

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez Mrs G’s Journal (@chrissygjournal)


Ten grecki/cypryjski gulasz to jedno z kluczowych dań w basenie Morza Śródziemnego, które należy spróbować na Cyprze. Wykorzystuje się w nim w sumie wszystko w co bogate są rejony Cypru. Po pierwsze, bazą są warzywa, oliwa z oliwek, wino,  zboża oraz mięsa takie jak jagnięcina lub czasami nawet ryby.

Gdybyśmy chcieli wytłumaczyć czym jest kleftiko, to w wolnym tłumaczeniu to skradzione mięso. Legendy głoszą, że złodziej ukradł baranka od rolnika – postanowił przygotowywać go na bardzo wolnym ogniu by dym nie zaalarmował właściciela. Dzięki czemu mięso wyszło nadzwyczaj deliaktne i kruche. Kleftiko robi się do 4 godzin.

Kleftiko kosztuje ponad 15 EUR w restauracjach.

Halloumi

halloumi

Tradycyjny halloumi jest wytwarzany z niepasteryzowanego mleka owczego i koziego. Ten słony owczy ser to jeden z najpopularniejszych cypryjskich przysmaków. Podaje się go w restauracjach głownie w formie grillowanej. Ma on wysoką temperaturę topienia i idealnie się nadaje do tego nadaje. Nazwa prawdopdobnie pochodzi od słowa ser z rzymskiego Egiptu. Kuchnia cypryjska stoi Halloumi!

Halloumi wytwarza się według tradycyjnej receptury or 395 roku od bizancjum. Był to przysmak rolników na Cyprze, który to był głównym źródłem protein podczas pracy.  Widać cypryjscy rolnicy poznali efekt dobrej pompy i diety jeszcze przed Robertem Burneiką.

Starter z Halloumi kosztuje około 6 EUR.

Sałatka Cypryjska/Grecka

sałatka cypryjska

Inaczej nazywana jest Cypriot Village Salad. Ta słynna sałatka znana jest w Polsce pod nazwą grecka, jednak z małymi zmianami. W zależności od tego gdzie jemy daną potrawę, do sałaty, pomidorów i fety dodaje się także oliwki lub nawet seler naciowy. Obowiązkowo musimy potem taką sałatkę polać oliwą i posypać suszonym oregano.

Będąc na pólnocnym Cyprze raczej nie proście o sałatkę grecką by nie wzbudzić oburzenia lokalsów.

Village Salad kosztuje około 6-10 EUR w zależności od wielkości porcji(per osoba)

Lokmades

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez 𝒟ℯ𝓁𝒾𝓈𝒽𝒶𝓇ℴℴ 𝒲𝒾𝓉𝒽 𝒫ℯ𝓇𝓊 (@cupcakelicious.scrumptious)

 

Inaczej Lokma po turecku – co oznacza kęs. To typowy bardzo słodki wypiek grecki\turecki\cypryjski. Smażone na głębokim tłuszczu ciasto jest moczone w syropie, miodzie z dodatkiem orzeszków. Podaje się je także na święta bożonarodzeniowe. Wypiek został opisany w XIII wieku przez al-Baghdadiego jako luqmat al-qādi, tlumacząc to jako kąski sędziego.

Zajadając się nimi na Cyprze, możecie poczuć się jak pierwsi olimpijczycy, którzy w Grecji dostawali lokmę jako prezent po swoim występie.

Greccy żydzi, nazywali Lokmades zvingoi.

Kolokasi

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez Food Blogger | E R I C A (@erica_eeeats)

Swoją nazwę wzięło od warzywa Taro/Kolokasi, znane jest także pod nazwą jako Colocasia Esculanta. Podaje się je z sosem pomidorowym, selerem oraz czasami wołowiną. Można to danie porównać do rzadkiego gulaszu.

Kolokasi jest bardzo bogata w węglowodany oraz proteiny – tak samo jak halloumi uznawana jest jako potrawa idealna dla ciężko pracujących rolników.

Baklava

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez kadir ayger (@kadirustaofficial)


To słynne ciastko zrobione jest z plastrów ciasta filo z orzechami oraz miodem. Słowo Baklava pochodzi prawdopodobnie z języka tureckiego oraz od mongolskiego słowa bayla – wiązać. 

Do dziś Grecy i Turcy sprzeczają się, kto wymyślił Baklavę – i tak naprawdę, życzymy im tego by był to jedyny powód do niesnasek. Do dziś ciężko określić genezę przepisu, jeden ze starszych opisów De Agri Cultura z 160 roku przed chrystusem wskazuje jednak Grecję, opisując warstwowe ciasto z miodem, cienkimi plataim ciasta i serem tworzone właśnie u Hellów.

Cena Baklavy w restauracji to około 5 EUR.

Zobacz także:

 

Dodaj komentarz