Wielu z Was pytało jak zrobić kanapkę drwala, jaki jest przepis na burger drwala – czyli popularny przepis z siecie McDonald’s. Mamy dla Was oczywiście odpowiedź na to jakiego mięsa użyć, jakiego sera i jak wykonać kanapkę drwala w domu. Oto przepis na burger drwala! Zapraszamy!
Przepis na kanapkę drwala
Jak zrobić burger drwala w domu?
Pamiętam jak byłem mały, rodzicie zabierali mnie do sieci Mcdonald’s bym mógł zjeść moją ulubioną kanapkę na miejscu – z niecierpliwieniem czekałem na moment by jako dziecko wejść do restauracji i zamówić po prostu… cheeseburgera, bo nie było w tych czasach jeszcze kanapki drwala. Teraz sam jestem dorosły i co mogę powiedzieć, kanapka drwala jest pyszna – ale zrobimy tutaj jeszcze lepszą kanapkę drwala! Do tego w 4 rodzajach, dla leniuszków, dla zaawansowanych oraz kanapkę drwala wegetariańską! Jak zrobić taki burger drwala? Zobaczcie!
Zacznijmy od składników na kanapkę drwala
Składniki na Kanapkę Drwala
Jakie składniki do burgera drwala?
Porcja na 4 burgery drwala, dla całej rodziny! W tym naszych kochanych seniorów, którzy chcą zrobić sobie kanapkę drwala w domu i nie mogą jechać do restauracji.
Składniki na mięso do kanapki drwala:
- 500 g chudej wołowiny, najlepiej z około 7% tłuszczu / lub 4 burgery Beyond Meat lub podobne. Niektórzy cenią sobie tłuste mięso z karkówki 80/20.
- 1 jajko
- 100 g DROBNO posiekanej cebulki
- bułka tarta
- sos worcesterhire
- sól i pieprz (po 1/4 łyżeczki)
Składniki na bułkę do kanapki drwala:
Składniki na 4 bułki do burgera drwala:
- 200 g mąki uniwersalnej
- Pół szklanki wody o temperaturze letniej, lekko ciepłej
- Łyżka masła (14 g) w temperaturze pokojowej
- 1 jajko, eko lub z wolnego wybiegu
- 25 g cukru
- 5 g drożdży instant
Posypka:
- Łyżka masła
- Plaster bekonu
- Ser Gruyere lub Mozarella do posypki
Składniki na smażony ser do kanapki drwala:
Składniki na 4 smażone serki do burgera drwala:
- Ser żółty w kawałku, około 400 g – najlepiej edam, leyden lub gouda
- sól koszerna
- 100 g bułki tartej
- 2 jaja, eko lub z wolnego wybiegu
- 5 łyżek mąki pszennej uniwersalnej
- 1 l oleju rzepakowego
Co jeszcze potrzebne jest do przepisu na kanapkę drwala:
- 4 liście sałaty lodowej
- Pomidor (jeśli chcecie)
- Dodatkowy keczup z musztardą lub sos żurowinowy
- 4 plastry bekonu
- Wedle życzenia dodatkowy plaster sera
- Wedle życzenia czerwona cebula
Jak zrobić burger drwala w domu?
Na początek poszatkujcie sobie sałatę i pomidora jeśli chcecie. Wymieszajcie też musztardę z keczupem, lub zastąpcie ją sosem żurawinowym. Do tego podsmażcie na później 4 plastry bekonu. Zacznijmy od robienia bułek do kanapki drwala:
Bułka do kanapki drwala
- Zacznijmy od upieczenia bułek do burgera. Przesiej mąkę dodaj składniki suche, wymieszaj a następnie dodaj mokre składniki – wodę dodawaj stopniowo. Ugniataj i mieszaj, najlepiej w robocie lub ręką do utrzymania gładkiej masy.
- Przykryj gotowe ciasto i pozwól działać drożdżom, niech urośnie ze dwa razy przez około 2 godziny.
- W kolejnym etapie, podziel gotowe ciasto na 4 równe części, po 100 g i uformuj kulki, następnie spłaszcz do średnicy około 8 cmi połóż na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia
- Pokrój w bardzo drobną kostkę i kawałeczki bekon i ser
- Podsmaż na patelni bekon i odstaw na bok
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza
- Roztop masło i posmaruj górę bułek
- Bułki piecz przez 12 min, następnie weź starty ser oraz bekon i delikatnie posyp po górze bułek – ilość dowolna, ile sobie życzycie
- Piecz przez kolejne 5 min, ciągle kontroluj czy bułki są złote.
- Odstaw bułki do wystudzenia
W wersji dla leniuszków, po prostu kupcie bułki w sklepie, możecie je też posypać jakimś łatwo rozpuszczalnym serem i bekonem według ostatnich punktów przepisu na bułkę do kanapki drwala
Mięso do kanapki drwala
Punkty te zróbcie w połowie robienia serków poniżej, po wrzuceniu serków do zamrażarki!
- Wymieszaj mieloną wołowinę, jajko, cebulkę, sos, sól i pieprz (po około 1/4 łyżeczki), wszystko dobrze wymieszaj ręką do jednolitej masy.
- Podziel mięso na 4 części i z każdej z nich uformuj burgera
- Burgery możecie smażyć na grillu lub patelni, kontroluj poziom wysmażenia. Na grillu powinno wystarczyć około 7 do 8 min.
- Kiedy już burgery się zrobią, możecie zostawić je w piekarniku na do podgrzania. Uważajcie by nie wyschły
Ser do kanapki drwala
- Ser pokrójcie w 1,5cm plastry, będą idealne do smażenia
- Panierujemy ser w mące oczywiście, jajku i bułce, najlepiej jajko i bułkę powtórzyć dwa albo 3 razy! Wtedy będziecie mieć pewność, że panierka jest gruba – miejcie też czyste ręce i wycierajcie je ręcznikiem papierowym pomiędzy etapami, by nie robić dziur w panierce. Warto ser po panierowaniu wrzucić do zamrażarki na 15 min.
- Tutaj robicie mięso 😉
- W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzejcie olej. Kawałkiem jajka w bułce sprawdźcie czy jest wystarczająco gorący (zacznie skwierczeć)
- Zanurzamy serki i smażmy na złoty kolor, nie pozwólcie im się spalić! Wyjmijcie ser i wrzućcie na ręczniki papierowe do odsączenia tłuszczu.
Łączymy teraz wszystkie składniki, bułkę przecinamy na pół – mieszamy ze sobą musztardę z keczupem nimi smarujemy bułkę, kładziemy sałatę niczym na boskiej poduszce, na nią kładziemy mięso, a na mięsie smażony ser, tutaj możecie dodać sos żurawinowy oraz prażoną cebulkę lub pomidora, na koniec bekon – wszystko zamykamy pyszną bułką!
Podajcie go z grubo ciosanymi frytkami i oczywiście colą lub rozgrzewającą herbatą! Najlepsze włoskie restauracje wymiękają!
Jak zrobić więc burgera drwala? Jak widzicie dość łatwo! Ale to nie wszystko, mamy dla Was jeszcze wegetariański i wegański burger drwala!
Wegetariański i wegański burger drwala, przepis
Postępujcie bardzo podobnie do powyższego przepisu, jednak mamy dla Was parę zamienników do przepisu.
- Zamiast mięsa polecamy użyć wegetariańskiego patty, w stylu Beyond Meat, będzie on najlepszy do wegetariańskiej kanapki drwala.
- Zamiast wyprażanego sera, możecie użyć substytut sera ze sklepów ekologicznych – upewnijcie się, że ser jest rozpuszczalny łatwo.
- Zamiast boczku na górze bułki, polecamy wegański boczek, mocno przypieczony na patelni wcześniej!
- Jajka można zastąpić aquafabą, siemieniem lnianym lub musem jabłkowym
Jak podobał się Wam przepis na kanapkę drwala? Jeśli lubicie podobne dania, ale włoskie – zapraszamy, zobaczcie jak zrobić Arancini
Zobaczcie też, czy w innych krajach mają kanapkę drwala!
AUTOR BLOGA |
Miło mi Was poznać! Jestem Stefano i jestem autorem tego bloga i postów na nim (w większości). W wielu wymienionych na tej stronie miejscach byłem i chcę podzielić się swoją wiedzą. Blog ten powstał i piszę go dlatego by pomóc wielu osobom z praktycznym wymiarem podróży. Znajdziecie tutaj wszelkie informacje na temat atrakcji danego miejsca, pogody czy cen. Wszystko dla podróżników :) W razie pytań zapraszam na kontakt@belsole.pl! |