Przepis na Kanapkę Drwala, jak zrobić Burger Drwala w domu? Mamy składniki! - BelSole

Przepis na Kanapkę Drwala, jak zrobić Burger Drwala w domu? Mamy składniki!

Wielu z Was pytało jak zrobić kanapkę drwala, jaki jest przepis na burger drwala – czyli popularny przepis z siecie McDonald’s. Mamy dla Was oczywiście odpowiedź na to jakiego mięsa użyć, jakiego sera i jak wykonać kanapkę drwala w domu. Oto przepis na burger drwala! Zapraszamy!

 

Przepis na kanapkę drwala

 

Pamiętam jak byłem mały, rodzicie zabierali mnie do sieci Mcdonald’s bym mógł zjeść moją ulubioną kanapkę na miejscu – z niecierpliwieniem czekałem na moment by jako dziecko wejść do restauracji i zamówić po prostu… cheeseburgera, bo nie było w tych czasach jeszcze kanapki drwala. Teraz sam jestem dorosły i co mogę powiedzieć, kanapka drwala jest pyszna – ale zrobimy tutaj jeszcze lepszą kanapkę drwala! Do tego w 4 rodzajach, dla leniuszków, dla zaawansowanych oraz kanapkę drwala wegetariańską! Jak zrobić taki burger drwala? Zobaczcie!

Zacznijmy od składników na kanapkę drwala

 

Składniki na Kanapkę Drwala

 

kanapka drwala składniki

Porcja na 4 burgery drwala, dla całej rodziny! W tym naszych kochanych seniorów, którzy chcą zrobić sobie kanapkę drwala w domu i nie mogą jechać do restauracji.

Składniki na mięso do kanapki drwala:

  • 500 g chudej wołowiny, najlepiej z około 7% tłuszczu / lub 4 burgery Beyond Meat lub podobne. Niektórzy cenią sobie tłuste mięso z karkówki 80/20.
  • 1 jajko
  • 100 g DROBNO posiekanej cebulki
  • bułka tarta
  • sos worcesterhire
  • sól i pieprz (po 1/4 łyżeczki)

Składniki na bułkę do kanapki drwala:

Składniki na 4 bułki do burgera drwala:

  • 200 g mąki uniwersalnej
  • Pół szklanki wody o temperaturze letniej, lekko ciepłej
  • Łyżka masła (14 g) w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko, eko lub z wolnego wybiegu
  • 25 g cukru
  • 5 g drożdży instant

Posypka:

  • Łyżka masła
  • Plaster bekonu
  • Ser Gruyere lub Mozarella do posypki

Składniki na smażony ser do kanapki drwala:

Składniki na 4 smażone serki do burgera drwala:

  • Ser żółty w kawałku, około 400 g – najlepiej edam, leyden lub gouda
  • sól koszerna
  • 100 g bułki tartej
  • 2 jaja, eko lub z wolnego wybiegu
  • 5 łyżek mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 l oleju rzepakowego

Co jeszcze potrzebne jest do przepisu na kanapkę drwala:

  • 4 liście sałaty lodowej
  • Pomidor (jeśli chcecie)
  • Dodatkowy keczup z musztardą lub sos żurowinowy
  • 4 plastry bekonu
  • Wedle życzenia dodatkowy plaster sera 
  • Wedle życzenia czerwona cebula

Jak zrobić burger drwala w domu?

Na początek poszatkujcie sobie sałatę i pomidora jeśli chcecie. Wymieszajcie też musztardę z keczupem, lub zastąpcie ją sosem żurawinowym. Do tego podsmażcie na później 4 plastry bekonu. Zacznijmy od robienia bułek do kanapki drwala:

Bułka do kanapki drwala

burger drwala jaka bułka

  1. Zacznijmy od upieczenia bułek do burgera. Przesiej mąkę dodaj składniki suche, wymieszaj a następnie dodaj mokre składniki – wodę dodawaj stopniowo. Ugniataj i mieszaj, najlepiej w robocie lub ręką do utrzymania gładkiej masy.
  2. Przykryj gotowe ciasto i pozwól działać drożdżom, niech urośnie ze dwa razy przez około 2 godziny.
  3. W kolejnym etapie, podziel gotowe ciasto na 4 równe części, po 100 g i uformuj kulki, następnie spłaszcz do średnicy około 8 cmi połóż na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia
  4. Pokrój w bardzo drobną kostkę i kawałeczki bekon i ser 
  5. Podsmaż na patelni bekon i odstaw na bok
  6. Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza
  7. Roztop masło i posmaruj górę bułek
  8. Bułki piecz przez 12 min, następnie weź starty ser oraz bekon i delikatnie posyp po górze bułek – ilość dowolna, ile sobie życzycie
  9. Piecz przez kolejne 5 min, ciągle kontroluj czy bułki są złote.
  10. Odstaw bułki do wystudzenia

bulki burger drwala

W wersji dla leniuszków, po prostu kupcie bułki w sklepie, możecie je też posypać jakimś łatwo rozpuszczalnym serem i bekonem według ostatnich punktów przepisu na bułkę do kanapki drwala

 

Mięso do kanapki drwala

jakie mięso kanapki drwala
Przygotowane mięso do kanapki drwala

Punkty te zróbcie w połowie robienia serków poniżej, po wrzuceniu serków do zamrażarki!

  1. Wymieszaj mieloną wołowinę, jajko, cebulkę, sos, sól i pieprz (po około 1/4 łyżeczki), wszystko dobrze wymieszaj ręką do jednolitej masy. 
  2. Podziel mięso na 4 części i z każdej z nich uformuj burgera
  3. Burgery możecie smażyć na grillu lub patelni, kontroluj poziom wysmażenia. Na grillu powinno wystarczyć około 7 do 8 min.
  4. Kiedy już burgery się zrobią, możecie zostawić je w piekarniku na do podgrzania. Uważajcie by nie wyschły
mięso burger drwala
Mięso wołowe smażące się na grillu do kanapki drwala

 

Ser do kanapki drwala

jaki ser w kanapce drwala
Ser Edamski
  1. Ser pokrójcie w 1,5cm plastry, będą idealne do smażenia
  2. Panierujemy ser w mące oczywiście, jajku i bułce, najlepiej jajko i bułkę powtórzyć dwa albo 3 razy! Wtedy będziecie mieć pewność, że panierka jest gruba – miejcie też czyste ręce i wycierajcie je ręcznikiem papierowym pomiędzy etapami, by nie robić dziur w panierce. Warto ser po panierowaniu wrzucić do zamrażarki na 15 min.
  3. Tutaj robicie mięso 😉
  4. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzejcie olej. Kawałkiem jajka w bułce sprawdźcie czy jest wystarczająco gorący (zacznie skwierczeć)
  5. Zanurzamy serki i smażmy na złoty kolor, nie pozwólcie im się spalić! Wyjmijcie ser i wrzućcie na ręczniki papierowe do odsączenia tłuszczu.

smazony ser burger drwala

Łączymy teraz wszystkie składniki, bułkę przecinamy na pół – mieszamy ze sobą musztardę z keczupem nimi smarujemy bułkę, kładziemy sałatę niczym na boskiej poduszce, na nią kładziemy mięso, a na mięsie smażony ser, tutaj możecie dodać sos żurawinowy oraz prażoną cebulkę lub pomidora, na koniec bekon – wszystko zamykamy pyszną bułką!

Podajcie go z grubo ciosanymi frytkami i oczywiście colą lub rozgrzewającą herbatą! Najlepsze włoskie restauracje wymiękają!

Jak zrobić więc burgera drwala? Jak widzicie dość łatwo! Ale to nie wszystko, mamy dla Was jeszcze wegetariański i wegański burger drwala!

kanapka drwala przepis

 

Wegetariański i wegański burger drwala, przepis

jak zrobić burger drwala

Postępujcie bardzo podobnie do powyższego przepisu, jednak mamy dla Was parę zamienników do przepisu.

  • Zamiast mięsa polecamy użyć wegetariańskiego patty, w stylu Beyond Meat, będzie on najlepszy do wegetariańskiej kanapki drwala.
  • Zamiast wyprażanego sera, możecie użyć substytut sera ze sklepów ekologicznych – upewnijcie się, że ser jest rozpuszczalny łatwo. 
  • Zamiast boczku na górze bułki, polecamy wegański boczek, mocno przypieczony na patelni wcześniej! 
  • Jajka można zastąpić aquafabą, siemieniem lnianym lub musem jabłkowym

Jak podobał się Wam przepis na kanapkę drwala? Jeśli lubicie podobne dania, ale włoskie – zapraszamy, zobaczcie jak zrobić Arancini

Zobaczcie też, czy w innych krajach mają kanapkę drwala!

AUTOR BLOGA
Miło mi Was poznać! Jestem Stefano i jestem autorem tego bloga i postów na nim (w większości). W wielu wymienionych na tej stronie miejscach byłem i chcę podzielić się swoją wiedzą. Blog ten powstał i piszę go dlatego by pomóc wielu osobom z praktycznym wymiarem podróży. Znajdziecie tutaj wszelkie informacje na temat atrakcji danego miejsca, pogody czy cen. Wszystko dla podróżników :) W razie pytań zapraszam na kontakt@belsole.pl!

Dodaj komentarz