Kuchnia włoska

Arancini – przepis, historia, jak zrobić i co to

Sycylijskie arancini jest jednym z największych symboli włoskiej wyspy. Najpopularniejsza potrawa to kawał historii i naprawdę dobra przekąska. Dziś przedstawiamy fakty o arancini. Skąd dokładnie pochodzi? Co to jest arancini? Jaka jest historia arancini i co najważniejsze – jak przygotować arancini? Sprawdzamy! Oto prosty przepis na arancini z mięsem ale może być też z kurczakiem lub wegańskie albo nawet arancini na słodko.

Wszystkich Czytelników i fanów BelSole.pl obchodzi to czym jest arancini. Arancini to sycylijskie kulki ryżowe zwykle o średnicy od 8 do 10 centymetrów. Kulki obtaczane są w panierce i smażone na głębokim tłuszczu.

gdzie zjeść arancini

Arancini najczęściej serwowane jest z ragu czyli mięsem z ziołami i sosem pomidorowym, serem mozzarella albo w wersji z serem, szynką i sosem beszamelowym. Tak właściwie jednak dostępne są najróżniejsze przepisy na nadzienie na przykład z kiełbasą czy nawet grzybami oraz farszem rybnym.

Samo danie formowane jest najczęściej w formie kulki. Arancia to z włoskiego pomarańcza. Usmażone kulki ryżowe podobne są w kształcie i kolorze właśnie do tego słynnego owocu będącego prawdziwym rarytasem. W okolicach Katanii i wulkanu Etna jednak potrawa formowana jest w charakterystyczny stożek – na cześć aktywnego wulkanu. Czasem zdarzają się też wersje formowane w kształt gruszki.


Historia arancini

arancini sycylia

Kiedy dokładnie i u kogo w kuchni po raz pierwszy pojawiło się arancini nie wie nikt. Przyjmuje się, że danie pochodzi z X wieku gdy na Sycylii panowali Kalbidzi. Arabowie przywieźli na Sycylię jeden z głównych składników omawianego dziś dania – ryż, a także szafran. Muzułmanie rządzili wyspą od 948 do 1053 roku. Historia arancini sięga więc prawie 1000 lat. Oczywistym jest to, że przez ten czas pojawiły się setki, jak nie tysiące najróżniejszych wariacji tradycyjnego dania kuchni sycylijskiej.

Pierwsze poważne pisane wzmianki o arancini pojawiają się w połowie XIX wieku. W 1852 roku arancini zostaje opisane jako pikantne danie. W książce Giuseppe Biundiniego z 1857 roku arancini opisane jest zaś jako słodka potrawa. Historia słodkiej wersji potrawy może sięgać jednak aż 1646 roku.

W każdym mieście na Sycylii mieszkańcy przechwalają się, że to właśnie z ich miejscowości wywodzi się słynne danie. Skąd tak naprawdę się wywodzi – nie wiadomo, ale jedno jest faktem – to jeden z najbardziej charakterystycznych specjałów lokalnej kuchni i danie szeroko dostępne na całej wyspie


Prosty przepis na arancini

arancini przepis

Jeśli chcecie przygotować klasyczną potrawę sycylijską we własnym domu to nie będzie to zadaniem przesadnie trudnym. Oczywiście przepisów na arancini jest cała masa i ciężko znaleźć najlepszy przepis na arancini. Używając metody prób i błędów opracowaliśmy przepis Belsole.pl. Co potrzebne jest do przygotowania arancini? Przedstawiamy przepis z mięsem ale oczywiście można zrobić również arancini wegańskie bez mięsa, a dla miłośników drobiu arancini z kurczakiem. Zasady przygotowania są takie same, tylko składniki farszu inne.


Główne składniki:

– ryż arborio
– łyżeczka soli
– woda
– 2 jaja
– ser parmezan
– stopione masło
– sos pomidorowy
– mielona wołowina
– cebula
– bułka tarta


Przyprawy:

– wedle uznania sól, pieprz, oregano, bazylia


Przygotowanie arancini

arancini skladniki

1. Pierwszym krokiem do przygotowania potrawy jest oczywiście zmielenie mięsa, im lepsze gatunkowo, tym lepiej. Jednocześnie przygotowujemy również sos pomidorowy i ryż oraz podsmażamy cebulę. Ryż gotujemy prawie co miękkości. Rozgotowany się nie nadaje.

2. Ryż mieszamy z serem i masłem i tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki. Arancini może być barwione szafranem ale to droga luksusowa przyprawa więc dodatek szafranu można pominąć. Następnie przygotowujemy nadzienie. Przyprawione mięso mieszamy z cebulą i przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym. Jeśli jesteście kulinarnym beztalenciem to możecie kupić gotowy włoski sos w sklepie, osobiście jednak polecamy zakup dobrych włoskich pomidorów i przygotowanie sosu samodzielnie.

3. Po wyjęciu mieszanki przygotowujemy kulki o odpowiedniej średnicy. Kulkę z ryżu wypełniamy niewielką ilością mięsnego farszu. Farszu musi być niestety mniej niż ryżu bo inaczej wszystko się rozwali. Uformowane w dłoniach kule obtaczamy w panierce z bułki tartej. Tak przygotowane kulki wzbogacone na przykład kawałkami sera mozzarella w środku smażymy na bardzo gorącym tłuszczu od 1 do 2 minut, aż panierka przybierze pomarańczy kolor.

4. Wyjmujemy arancini z oleju. Kulki najlepiej położyć na chłonnym ręczniku papierowym by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Arancini serwujemy zarówno jako danie główne w biegu lub jako przystawkę czy prostą przekąskę idealnie nadającą się jako przystawka dla gości tradycyjnego włoskiego bunga bunga.

Dodaj komentarz