Kuchnia hiszpańska

Co to jest churros? Jak zrobić churrosy w domu?

Każdy, kto był w Hiszpanii na pewno próbował churros. W smaku przypominają nasze pączki, tylko są bez nadzienia. Same, posypane cukrem z cynamonem albo maczane w czekoladzie, zawsze są pyszne! Jak zrobić churrosy w domu?

Churros – co to jest?

Churrosy

Churrosy to tzw. parzone ciasto, które smaży się na gorącym oleju. Wychodzą z niego pyszne chrupiące pałeczki. Kiedy powstała ta smakowita przekąska? Wersji jest kilka. Jedna z nich mówi, że pierwsze smakołyki przygotowywali sobie na śniadanie hiszpańscy pasterze już w XIII w. Inna, że churrosy przyszły do Hiszpanii wraz z Maurami, którzy to rozpowszechni smażenie w głębokim tłuszczu. Podobne do churrosów słodkości spotkamy w Iranie, Jordanii, a nawet w Turcji. Krąży jeszcze legenda, że portugalskim żeglarzom tak bardzo posmakowały smażone chińskie pierożki, że postanowili podobną przekąskę przygotować w swoich domach.

Gdzie zjeść churrosy?

gdzie zjeść Churrosy

Churrosy kupimy praktycznie wszędzie: w barach, restauracjach oraz ulicznych budkach.

Najsławniejsza churrerią jest madrycka Chocolatería de San Ginés. Lokal mieści się pobliżu Plaza Mayor i Calle Arenal i powstał w 1894 r. Znajdziecie ją bez trudu, ponieważ na zewnątrz ciągnie się długa kolejka turystów. Jak ją ominąć? Można wziąć porcję churros na wynos albo przyjść nad ranem, w towarzystwie miejscowych. Czekoladziarnia jest czynną całą dobę. Czy to są najlepsze churros w mieście? Kwestia gustu, a raczej smaku. Gdzie zjeść najlepsze Churros w Sewilli? Nam smakowały w Bar El Comercio przy Calle Lineros 9 oraz w Kukuchurro blisko Metropol Parasol w Sewilli

Churrosy wraz z hiszpańskimi najeźdźcami rozpowszechniły się w całej Ameryce Południowej. Zjecie je w barach i na ulicy, tyle że w Ameryce nie macza się ich w czekoladzie.

Jak zrobić churrosy w domu?

churros przepis

Ani składniki, ani przygotowanie przekąski nie jest skomplikowane. Spróbujcie zrobić sami churrosy i przywrócić smak wakacji!

Składniki:

  • 125 ml mleka
  • 25 g masła
  • 80 g mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • olej do smażenia

Krok 1. W garnku zagotuj mleko z masłem i szczyptą soli.
Krok 2. Do gotującej się mieszanki powoli dosypuj mąki i nieprzerwanie mieszaj, do czasu aż konsystencja będzie jednolita – czyli ok. 3-5 minut.
Krok. 3 Zdejmij garnek z masą i pozwól jej ostygnąć. W międzyczasie możesz przygotować polewę czekoladową, zacząć rozgrzewać olej albo poszukać rękawa cukierniczego (jeśli nie masz, weź worek foliowy. Po napełnieniu go masą odcinasz tylko końcówkę jednego rogu i tym otworem wyciskasz ciasto na olej).
Krok 4. Jak ciasto już ostygnie (ok. 10 minut powinno wystarczyć), wbijaj po kolei jajka i ucieraj. Nie przejmuj się, że na początku składniki nie chcą się połączyć. Mieszaj dalej, a po kilku minutach ciasto będzie gładkie.
Krok 5. Gdy olej jest gorący, przełóż ciasto do rękawa i zacznij wyciskać do niego churrosy. Niestety kawałki same się nie odrywają, dlatego odcinaj je nożyczkami. Prosto, czysto i skutecznie!
Krok 6. Poczekaj chwilkę, aż zaczną się rumienić, po tym odwróć je na drugą stronę i po chwili wyciągnij na talerzyk.
Krok 7. Zwyczajem hiszpańskim możesz gorące churrosy obtoczyć w cukrze z cynamonem.

Smacznego!

Zobacz także:

Dodaj komentarz