Co to i czym jest digestivo? Wyjaśniamy

Czym jest digestiwo? Czy to napój czy jedzenie? Czy podaje się przed czy po posiłku? Te pytania nie zakończą tego wspaniałego tematu jakim digestivo.

Digestivo po włosku oznacza trawienny co już może nakierować Was czym jest digestivo i kiedy się je spożywa. Otóż, digestivo to najczęściej alkoholowy poczęstunek pod koniec posiłku na pobudzenie trawienia. Typowymi przykładami są gorzkie i ziołowe destylaty w grupie alkoholi amari. Często są one podawane w restauracjach po kolacji w formie małego szota. Zazwyczaj dobre lokale posiadają własne digestivo.

Digestivo, Amaro, Bitter – te wszystkie określenia łączy gorzki i wyrazisty smak tego alkoholu. Do jego produkcji we Włoszech używa się przykładowo takich roślin i produktów jak bergamotka, chinowiec, piołun, anyż, lukrecja czy imbir. Dodaje się do nich syropu cukrowego a następnie po filtracji wszystko czeka w beczkach.

Nie zawsze jest to 100% ziołowy alkohol. W Lecco w Ristorante Pontile Orestino dostajecie czystą Grappę, na Sycylii dostawaliśmy Limoncello, tak samo jak w Kampanii pomimo tego, że region ten słynie z digestivo o smaku bergamotki. Pojęcie digestivo rozszerzyło się przez ostatnie lata. Do tego nie zawsze musi to być alkohol, często też może to być mocna kawa lub herbata rumiankowa. 

strega
Charakterystyczny żółty kolor Strega zawdzięcza Szafranowi

Co napawa nas smutkiem to to, że rzadko dostaje się w restauracjach digestivo. Każdy z regionów słynie z innych ziołowych digestivo na przykład: Montenegro w Bolonii, Strega z Benevendo, Averna na Sycylii, Fernet-Branca z Mediolanu. Ten ostatni reklamował się w 1865r w prasie, podobnie jak inne firmy – leczniczymi właściwościami alkoholu:

środek przeciwgorączkowy, przeciw robakom, tonizujący, orzeźwiający, rozgrzewający i przeciwcholeryczny, a także lekarstwo na skurcze menstruacyjne

fernet branca

Historia digestivo sięga właśnie parę wieków wstecz, kiedy gorzki smak był łączony i kojarzył się z lekami na różne schorzenia. W końcu zaczęto zapijać przejedzone włoskie brzuchy i tak jest do dziś.

Jak pić digestivo?

  1. Zjedz posiłek ze znajomymi.
  2. Wyjmij ze swojego barku jedną z butelek przywiezionych z Włoch bądź kupionych w Polsce. Nadają się: Fernet-Branca, Strega lub może Sambuca Molinari. Możecie podawać też schłodzone.
  3. Napełnij kieliszki do powiedzmy 50ml
  4. Wypij…
  5. Powtórz!

Zobacz także:

Dodaj komentarz