Co zjeść na Sycylii? Czego warto spróbować, 20 najlepszych sycylijskich potraw i deserów

Kuchnia sycylijska to kuchnia bogata i zróżnicowana, czasami także zaskakująca i nieoczywista. Jaka jest kuchnia sycylijska? Zebraliśmy 20 potraw i produktów, których warto spróbować będąc na Sycylii. Co warto zjeść na Sycylii? Jakich dań trzeba skosztować? Czy wegetarianie i weganie także będą zadowoleni? Jaka jest więc lokalna i typowa kuchnia sycylijska? Zobaczcie.

Lokalna i typowa kuchnia sycylijska

Chociaż kuchnia sycylijska ma wiele wspólnego z kuchnią włoską. Jedzenie sycylijskie ma również wpływy arabskie, greckie, hiszpańskie i francuskie. Jest mieszanką kulturową od parunastu wieków, co bez wątpienia wpłynęło na jej dzisiejszy kształt. Jest ona znana od V wieku przed naszą erą, kiedy to kucharz Mithaecus opisał ją w swojej greckiej książce kucharskiej.

Sycylijskie lody – brioche con gelati

Bułka z lodami? Serio? Wbrew pozorom połączenie bułki i lodów to doskonały pomysł. Bułka jest słodka, lekka, przypomina nieco połączenie słodkiego ciasta francuskiego i chałki. Większość miejsc sama wypieka bułki do Brioche con gelati, więc ciasto jest świeże i smaczne. Bardzo delikatne i wspaniale nasiąkające znajdującymi się w środku lodami. Deser wart spróbowania zwłaszcza, że poza Sycylią raczej trudno go znaleźć.

Bulka z Lodami

Cassata siciliana

Nie bez powodu jest to jeden z najpopularniejszych wypieków na wyspie. To ciasto składa się z delikatnego i puszystego ciasta biszkoptowego (często nasączanego winem Marsala), masy marcepanowej i kremowego serka ricotta z dodatkiem cukru. Całość ozdobiona jest lukrem i kandyzowanymi owocami. Dekoracje ciasta różnią się w zależności od rejonu Sycylii, fantazji cukiernika i okazji, na którą przygotowywany jest ten tradycyjny sycylijski tort. Możemy spotkać Cassata siciliana tylko polane delikatnym lukrem, w takiej formie może pełnić funkcję ciasta do porannej kawy, ale zdarza się, że przybiera formę niezwykle bogato ozdobionego tortu, który bez większych trudności może być atrakcją na urodzinach lub podczas świąt.

To klasyczny wypiek sycylijski, którego historia sięga czasów panowania na wyspie Arabów (około X wieku). Cassata siciliana powstała z połączenia przywiezionego przez nich m.in. cukru oraz pomarańczy i ricotty od dawna wytwarzanej na Sycylii. Początkowo ciasto to było bardzo proste, ale z czasem dodawane do niego były kolejne elementy: kandyzowane owoce, czekolada, masa migdałowa, czy lukier. Dziś jest to pozycja obowiązkowa podczas Świąt Wielkanocnych (pierwotnie było to ciasto świąteczne, dziś jedzone jest przez cały rok).

Canollo siciliano

Tego deseru nie trzeba chyba przedstawiać nikomu! Pyszne ciasto usmażone na głębokim oleju i wypełnione kremem na bazie delikatnego serka ricotta. Często z dodatkiem czekolady, pistacji, skórki pomarańczowej lub owoców kandyzowanych. Aromatyczne, bardzo chrupiące i obłędne w smaku. Absolutny klasyk sycylijskich deserów i sycylijskiej kuchni, który spotkacie w każdej cukierni. Pozycja obowiązkowa dla tych, którzy lubią słodkości. Canollo, w zależności od wersji, kosztuje około 3 EUR na Sycylii. Deser jest wegetariański.

Canollo Sycylia

Frutti di Martorana

Owoce marcepanowe to rzecz bardzo charakterystyczna dla Sycylii. Często widać je na witrynach cukierni czy sklepów. Są piękne, błyszczące i wiele osób w pierwszej chwili myśli, że nie są jadalne! Jak najbardziej można je jeść, chociaż trzeba przyznać, że są tak słodkie, że z pewnością nie da się ich zjeść za dużo. Marcepanowe owoce swój początek mają w klasztorze w Palermo. Zakonnice z powodu przyjazdu biskupa chciały przygotować coś specjalnego, ale brakowało im świeżych owoców. Postanowiły więc, że przygotują owoce z masy z sycylijskich migdałów i ozdobią je tak, aby przypominały prawdziwe.

Frutti di Martorana

Paste di mandorla, ciastka z migdałów

Urocze ciasteczka zrobione z masy marcepanowej. Często ozdabia się je migdałami, pistacjami lub owocami kandyzowanymi. Posypane cukrem pudrem lub z kroplą lukru na wierzchu stanowią słodką i smakowitą przekąskę. Są bardzo proste w wykonaniu, więc bez trudu możemy wykonać je w domu, kiedy będziemy mieć ochotę przywołać smak typowych, sycylijskich słodkości. Deser jest wegetariański.

Ciastka Migdałowe Sycylia

Ciastka św. Agaty, ciastko w kształcie piersi

Okrągłe biszkoptowe ciasteczka, nasączone likierem lub ponczem i skrywające w środku nadzienie z serka ricotta, czekolady, często też kandyzowanych owoców. Wierzch pokryty jest białym, gęstym lukrem, na którym umieszcza się kandyzowaną wiśnię. Ciasteczka znane są jako piersi św. Agaty i pieczone są, by upamiętnić jej męczeństwo. Deser jest wegetariański.

Piersi św Agaty

Cioccolato di Modica, czekolada z Sycylii

Modica to piękna sycylijska miejscowość, którą warto odwiedzić ze względu na piękne historyczne centrum wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Innym powodem z którego znane jest to urokliwe miejsce jest czekolada. Wyrabiana jest w tradycyjny sposób, dzięki czemu jej smak jest bardzo wyjątkowy.

Modica Sycylia

Granita, pomarańczowa, cytrynowa, czekoladowa i migdałowa

Fantastyczna propozycja kiedy jest gorąco i mamy ochotę na coś orzeźwiającego i zimnego. Deser przygotowywany jest z wody, soków owocowych i cukru. Jego konsystencja przypomina nieco rozwodniony sorbet z pokruszonym lodem. Na Sycylii najbardziej popularna jest o smaku cytrynowym i pomarańczowym, ale niektóre miejsca oferują granitę np. czekoladową lub migdałową. Godna polecenia jest granita kawowa, która delikatnie pobudza i wybornie smakuje bo w dobrych jest robiona na bazie prawdziwego espresso, a nie syropów kawowych. Historia granity sięga czasów gdy Sycylia była pod władaniem Arabów, którzy pokazali Sycylijczykom jak przechowywać lód pochodzący z wysokich partii Etny. To dzięki temu zaczęto przygotowywać na tej włoskiej wyspie potrawy z wykorzystaniem śniegu i lodu. Granita jest wegańska.

Granita

Mpanatigghi, ciastka z wołowiną

Jeśli wydawało Wam się, że lody w bułce to dziwne połączenie: byliście w błędzie. Mpanatigghi zaskoczy Was jeszcze mocniej. To ciastko z nadzieniem, które jest połączeniem składników mocno nieoczywistych: czekolady, migdałów i wołowiny. Wbrew pozorom, mięso nie jest w tym ciastku mocno wyczuwalne. Propozycja dla tych, którzy mają ochotę podczas pobytu na Sycylii spróbować czegoś naprawdę nietypowego!

 

Sycylijskie pomarańcze, nie tylko sok

Sycylijskie czerwone pomarańcze na wyspie są wszędzie. W każdym lokalu, w każdym sklepie, cukierni, kawiarni. Z pewnością dostaniecie sok pomarańczowy jeśli wybierzecie hotel ze śniadaniem. Podczas spacerów po sycylijskich uliczkach bez trudu napotkacie uliczne stragany czy wózki, które oferować będą ten słodki, smaczny napój. Sok pomarańczowy na Sycylii smakuje zupełnie inaczej niż ten w pozostałej części Włoch.

Pomarańcze z Sycylii

Pistacje, krem z pistacji, lody pistacjowe i nie tylko

Sycylia i pistacje to nierozerwalne połączenie. Te zielone bakalie są tutaj niezwykle popularne. Znajdziemy je zarówno w deserach, jak i wytrawnych propozycjach. Koniecznie musicie spróbować ich w przynajmniej kilku odsłonach. Kuchnia sycylijska nie może się bez nich obejść.

Lody pistacjowe są znajdziemy absolutnie w każdej lodziarni. Często w kilku wersjach (np. z solą, wegańskie, z kremem, z kawałkami pistacji). Smakują na wyspie jak nigdzie indziej na świecie.

Lody pistacjowe Ciuri Ciuri

Rogaliki z nadzieniem pistacjowym będą doskonałą opcją do porannej kawy. Słodkie i sycące na kilka pierwszych godzin dnia.

Warto też zabrać ze sobą z podróży słoik przepysznego Crema di pistacchio! Doskonały krem z pistacji możecie znaleźć na zboczach Etny.

Pistacje Sycylia

Arancini, ryżowe kulki z bogatym wnętrzem

Sycylijski klasyk. Z pewnością przeglądając zdjęcia z Sycylii natkniecie się na zdjęcie arancini. To kulki lub stożki z ryżu do risotto z nadzieniem, które są otoczone panierką i smażone w głębokim tłuszczu. Nadzienie zależy tylko od fantazji przygotowujących arancini osób, ale często jest to mięso mielone z sosem pomidorowym i groszkiem (arancini al ragu), szpinak i ser lub pesto pistacjowe. Dostaniecie arancini z rybami, arancini na słodko, czy z samym serem – naprawdę każdy znajdzie takie, które mu zasmakuje. Arancini jest świetną przekąską pomiędzy posiłkami albo opcją na coś szybkiego, kiedy nie chcemy zatrzymywać się w podróży na dłużej. Jest to tanie danie uliczne, zwykle dostaniemy je już za około 2 EUR.

Arancini Sycylia

Caponata, włoskie leczo

Doskonała sycylijska potrawa. Podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pełni funkcję przystawki lub sałatki. Składa się z bakłażana (niezwykle popularnego na Sycylii), pomidorów, cebuli, często cukinii. Wszystkie składniki są razem duszone, dzięki czemu tworzy się aromatyczny sos. Danie jest wegetariańskie.

Caponata Sycylia

Parmigiana di melanzane, lazania z bakłażana?

Choć niektórzy twierdzą, że danie to pochodzi z Kampanii, uznawane jest zwykle za danie sycylijskie. To kolejna potrawa z bakłażanem i pomidorami. Warstwy warzyw i sera tworzą niezwykle aromatyczną przekąskę. Do wykonania parmigiany używa się często sera mozzarella, pecorino, scamorza lub caciocavallo (lub kilku z nich naraz). Warzywa są podsmażane, a następnie układane warstwowo w formach i zapiekane w piecu. Danie jest wegetariańskie.

Sfincione – pizza sycylijska

Będąc we Włoszech koniecznie trzeba spróbować pizzy. Jeśli zamówicie pizzę na Sycylii przekonacie się, że smakuje tam ona często zupełnie inaczej, niż gdzie indziej w Italii. Sycylijczycy pizzę, jak i wszystko inne, robią po swojemu. Sycylijska pizza ma grubsze ciasto, często jest prostokątna i ma mnóstwo dodatków. Prawdziwy Sycylijczyk dodaje do niej składników pochodzących z wyspy, a nie reszty Włoch. Jest więc sycylijska oliwa z oliwek, sycylijskie pomidory, sycylijski ser. Dawno temu kawałki Sfincione rolnicy zabierali ze sobą podczas ciężkiej pracy w polu. Dzięki grubemu i puszystemu ciastu jest to danie bardzo sycące i nie trzeba zjeść dużo żeby się najeść. Sfincione często piecze się w dużych prostokątnych blachach i podaje pokrojone na kwadraty lub prostokąty. To pyszna propozycja, której każdy powinien skosztować. Jeśli jednak jesteście fanami tradycyjnego, cienkiego ciasta – nie martwcie się – na wyspie znajdziecie i tradycyjną pizzę. Tradycyjne danie kuchni sycylijskiej.

Pizza Sycylijska

Pasta alla norma, klasyczny makaron

Opcja na obiad lub kolację. Bardzo charakterystyczny dla Sycylii rodzaj pasty. To makaron z bakłażanem, pomidorami i serem ricotta. Dojrzewające w sycylijskim słońcu pomidory mają delikatnie słodki smak, a smażony bakłażan staje się niezwykle aromatyczny i wyraźny w smaku. Ser dodawany do tego dania często jest wędzony. Potrawa pochodzi z Katanii ale popularna jest na całej wyspie. Bardzo często można ją spotkać również w reszcie Włoch. Pasta jest lekka, ale pożywna i uchodzi za jeden z najbardziej klasycznych makaronów rejonu. To absolutny klasyk, którego trzeba spróbować.

Pasta Norma

Ryby z Sycylii

Ryby na Sycylii są pierwszorzędnej jakości. Bez większych trudności można znaleźć targ rybny, dobrze zaopatrzone w ryby stoisko na ulicy, sklep rybny ze świeżym towarem. Na prawie każdym placu targowym jest część zaopatrzona w ryby. W nadmorskich miejscowościach często można kupić ryby wprost z kutra u rybaków. Myślicie, że znajdziecie tam także rekiny?

Ryby na Sycylii

Owoce morza z Sycylii

Podobnie jak ryby owoce morza na Sycylii są warte polecenia. Warto spróbować kupić świeże i przyrządzić samodzielnie (smakują zupełnie inaczej, niż kupione po zamrożeniu). Jeśli jednak nie macie na to ochoty, to z łatwością znajdziecie je na licznych stoiskach z jedzeniem na ulicach miast oraz w wielu knajpkach. Szczególnie polecić można czerwone krewetki, które choć dość drogie, rekompensują smakiem każdą wydaną na nie złotówkę.

Owoce morza Sycylia

Pasta al nero di sepia czyli ten “czarny makaron”

Ciekawą propozycją na obiad lub kolację jest czarny makaron. Barwiony jest atramentem pozyskanym od kałamarnicy lub mątwy. Barwnik nadaje lekko morskiego aromatu, więc doskonale komponuje się ze smakiem owoców morza i w takim wydaniu najczęściej spotkamy ten rodzaj pasty. Często też podaje się barwiony makaron z warzywami, wyborny jest np. z pomidorkami i szpinakiem. Nero di sepia, czyli czarny barwnik, możecie kupić w słoikach w wielu sklepach na Sycylii i sami zabarwić makaron. Możecie też spróbować, będąc na Sycylii, kupić go na targu rybnym lub bezpośrednio od rybaków, którzy sprzedają ryby i owoce morza wprost z kutrów. Rybacy często przy kupujących oprawiają ośmiornicę i wydobywają z niej pęcherz z barwnikiem. W takim wypadku produkt będzie najlepszy, w 100% świeży i oryginalny.

Czarny Makaron

Spaghetti alla Glassa, kuchnia resztkowa

Typowy dla Sycylii rodzaj makaronu z sosem który, jak wiele dań włoskiej kuchni, narodził się z biedy. Kiedyś dodawano makaronu do resztek gulaszu, bo mięso było dość łatwo dostępne w miesiącach zimowych i w ten sposób powstała ta potrawa. Dziś ten rodzaj pasty możemy zjeść również w lecie, choć nie można powiedzieć, że to najlepszy wybór w upalne, sycylijskie lato. Spaghetti alla Glassa to makaron z odrobiną mięsa (kawałki jak w gulaszu), ziemniakami i mięsnym wywarem. Bardzo sycące, kiedyś było daniem dla górników. To jeden z symboli kuchni resztkowej na Sycylii. Sycylijczycy słynący z przywiązania do tradycji do dziś podają to danie w restauracjach i jedzą je w domach, choć sytuacja ekonomiczna już ich do tego nie zmusza.

Makaron z resztek

Dodaj komentarz