17 dań kuchni włoskiej, które trzeba spróbować. Co warto zjeść we Włoszech?

Jadąc do Włoch na wycieczkę czeka nas także kulinarna przygoda. Co zjeść we Włoszech? Jakie dania kuchni włoskiej trzeba spróbować? Włoska kuchnia jest pełna doskonałych dań i potraw, których warto spróbować na miejscu na wakacjach. Co dokładnie wybrać? Co zamówić we włoskiej restauracji? Sprawdzamy co zjeść we Włoszech i czego spróbować. Oto najlepsze włoskie dania i desery, których warto spróbować we Włoszech.


Pizza

pizza
Pizza w stylu neapolitańskim

Jest to najsłynniejsza włoska potrawa. Jeśli nie wiecie co zjeść we Włoszech – powinniście na początek spróbować właśnie pizzę. Różni się ona w zależności od regionu. Neapolitańska ma cienkie miękkie ciasto, sycylijska jest grubsza. Historia pizzy zaczyna się już w starożytności gdy była formą podpłomyka z dodatkami. Pierwszy raz słowo pizza zostało zostało użyte w 997 r. w Gaecie w Lazio, a pierwsze wzmianki o potrawie podobnej do pizzy zanotowano w 19 roku p.n.e w Eneidzie.

Klasyczna pizza składa się ze specjalnie przygotowanego ciasta, sosu na bazie pomidorów, mozarelli buffala oraz bazylii.  Jest to pizza Margherita, którą stworzył Raffaele Esposito na cześć Margherity z Sabaudi w Neapolu. Występuje wiele rodzajów tego dania, a pizza stała się najpopularniejszym fastfoodem na świecie. Najpopularniejsze pizze to Pizza Margherita, Marinara, Quattro Formaggi, Capricciosa lub też wersja Calzone.

pizza na kawałki
Pizza na kawałki

Przepis na prostą pizze, znajdziecie także u nas.

Fakty o Pizzy:

Kot wymyślił pizzę?

Włosi, a Margheritę Raffaele Esposito.

Kiedy wymyślono pizzę?

W 997 roku.


Canollo

canollo
Małe Canollo <3

Canolli to w języku włoskim małe tubki. Małe tubki pieczonego w głębokim tłuszczu ciasta wypełnione kremem i posypane dodatkami. Canollo wywodzi się z Palermo oraz Mesyny na Sycylii. Niektórzy historycy twierdzą, że wypełnienie z ricotty było pomysłem Saracenów, jednak brak na to bezsprzecznych dowodów. 

Dziś Canollo je się głównie na deser lub na włoskie śniadanie. Upieczone ciasto wypełnione jest ricottą, posypane po bokach pistacjami i ozdobione wiśniami. Posypuje się je też czasami cukrem pudrem lub czekoladą. Jest to bardzo słodki i sycący deser. 


Arancini

arancini
Arancini w Palermo

Jaki fast-food zjeść we Włoszech? Wybierzcie Arancini, najpopularniejsze na Sycylii kulki z ryżu z nadzieniem w panierce pieczone w głębokim tłuszczu. Jest to tania i szybka przekąska do dostania na ulicach Katanii czy Palermo. Wypełnione są albo ragu (mięsem), szpinakiem, masłem lub rybami. W zasadzie można je wypełnić wszystkim czego sobie życzycie.

Jest to kolejna potrawa wywodząca się prawdopodobnie z epoki panowania Arabów na Sycylii. Jednak jej stworzenie głównie przypisuje się ją Sycylijczykom w X wieku. Arancini oznacza pomarańczę co z resztą możecie łatwo poznać po wyglądzie! Najlepsze Arancini jedliśmy w Palermo, Trapani oraz Syrakuzach.


Lasagne

lasagne

Pierwsze wspomnienia o lasagne we Włoszech znajdują się w XIV-wiecznej książce kucharskiej z okolic Neapolu. Wskazuje się także na źródła greckie – gdzie laganon oznacza termin wskazujący na rodzaj makaronu. Lasanum w starożytnym Rzymie oznaczało pojemnik/garnek, jednak to grecka geneza jest tutaj trafniejsza.

W zależności od regionu, lasagne podaje się z innym sosem ragu, bądź też nawet ze szpinakiem czy innym nadzieniem. Plastry makarony przedzielone są farszem, a czasami sosem beszamelowym. Warto ją zjeść we Włoszech.

Kto wymyślił Lasagne?

Włosi w książce kucharskiej Liber de Coquina


Ragu alla Bolognese (nie Spaghetti Bolognese)

ragu alla bolognese
Słynne ‘Spaghetti Bolognese’ a w zasadzie Ragu alla Bolognese

Jeśli poprosicie o Spaghetti Bolognese w Bolonii, możecie się dość mocno zdziwić. Poprawną nazwą, słynnej potrawy w Polsce jest Ragu alla Bolognese. Potrawa ta powstała w okolicach Bolonii w 1891 roku, kiedy to Pellegrino Artusi opublikował przepis na ten sos w swojej książce kucharskiej. W Bolonii Ragu Alla Bolognese podaje się ze specjalnym tagliatelle. Możecie dostać także miseczkę z samym sosem.

Niektórzy historycy wskazują początek tego przepisu na terenie Francji – jednak, uważamy, że to mało śmieszny żart.

Kto wymyślił Ragu alla Bolognese? 

Pellegrino Artusi


Gelato

gelato
Gelato w Varennie

Słynne włoskie lody Gelato, miały swój początek po koniec XVII wieku w Paryżu dzięki włoskiemu szefowi kuchni Franceso Procopio dei Coltelli. W innych źródłach wskazuje się Bernardo Buontalenti z Florencji w XVI wieku.

Tradycyjnie robi się je na bazie tłustego mleka, cukru oraz dodatków. Wśród tradycyjnych smaków wyróżnia się: śmietankę, straciatellę (wynalezioną w Bergamo), czekoladę, wanilię oraz smak mleczny. Bazą gelato może być także woda zamiast mleka – wtedy otrzymamy sorbet. Absolutny mus jeśli myślicie jaki deser zjeść we Włoszech.

Kto i kiedy wymyślił gelato?

Franceso Procopio dei Coltelli lub Bernardo Buontalenti w XVI wieku


Focaccia

focaccia
Różne typy Focaccii

Focaccia to forma wypieku podobna do chleba – często z dodatkami takimi jak pomidorki, oliwki, przyprawy czy oliwa. Wywodzi się od Etrusków oraz Greków. Ten płaski chleb był popularny w różnych formach w wielu krajach basenu śródziemnego. Jedną z najpopularniejszych odmian focaccii jest ta z rozmarynem, oliwą i solą koszerną. Focaccia porównana jest z pizzą przez swoje podobieństwo do niej – jednak są to dwa różne dania.

Praktycznie każdy region posiada jakąś swoją odmianę focaccii,. Inną serwuje się od północy, aż po południe do Sycylii. Popularne są także Focaccia Dolce, czyli słodkie chlebki – np z Wenecji. Focaccie można podawać jako przystawkę bądź amuse-bouche (czekadełko).


Tagliatelle con tartufo nero e burro

tagliatelle tartufo nero

Co musicie zjeść we Włoszech? Jest to jedna z ciekawszych, ale i prostych pozycji na liście. Tagliatelle z czarnymi truflami i masłem (lub sosem). Danie popularne w Toskanii, Piemoncie i środku Włoch – z tych rejonów pochodzi najwięcej cenionych trufli we Włoszech. Nie jest to danie tanie, jednak warto spróbować dla charakterystycznego aromatu trufli. Polecamy także wersje droższą, przygotowywaną w kole parmezanu.

Możecie wybrać także wersje z białymi truflami – 100 gramów białych trufli kosztuje około 600-700 EUR. Trufle znajdują specjalnie wytresowane do tego świnie w lasach Toskanii, Umbrii, Piemontu i innych okolicznych regionów. Truflami zajadali się już Rzymianie, ten składnik od zawsze ceniony był na Półwyspie Apenińskim. Najwięcej pozycji z truflami w menu znajdziecie we Florencji lub Sienie.


Gniochi di zucca

Gniochi z dyni

Kluseczki Gniochi pochodzą z północnych Włoch. Robi się je z ziemniaków, mąki, jajek, Jest to jedna z podstaw kuchni włoskiej obok pizzy, risotto, pasty i polenty. Wybraliśmy dla Was Gniochi di zucca, czyli klusczeki z dyni z sosem serowym. Danie popularne na północy Włoch w Lombardii, Piemoncie czy w Wenecji. Sama potrawa pochodzi jeszcze z czasów rzymskich, gdzie była jedną z form pasty – dopiero gdy ziemniak zawitał w Europie, Gniochi ewoluowało do dzisiejszej formy.


Deska włoskich serów

deska serów

Jest to doskonały sposób na poznanie natury włoskiego regionu, który zwiedzamy. Jeśli chcecie poznać lokalne sery powinniście udać się udać do restauracji i poprosić o degustację lokalnych serów – często obiekty mają taką pozycję w menu.  W całych Włoszech jest ponad 2500 rodzajów formaggio, jest z czego wybierać – także w zależności od sezonu. Jaki ser spróbować we Włoszech? Nam najbardziej smakowały sery z okolic Bari i Brindisi o których pisaliśmy w artykule o daniach z Apulii.


Panino / Panini

panino
Panini na ulicach Sieny

Panino to liczba pojedyncza słowa kanapka, panini oznacza kanapki. Pamiętajcie o tym przy zamawianiu u Włocha, żeby nie dokonać hurtowego zakupu. Tak samo jak pizza, każdy z regionów posiada swoją własną wersję Panino. Co ciekawe, w takiej Apulii to Puccia (wersja panino) jest bardziej popularna od słynnej pizzy. Spróbujcie Panino także w Sienie lub Cisterino.

Składa się z chleba lub bułki, ciabatty, rosetty lub bagietki oraz składników. Najpopularniejsze są z długo dojrzewającą szynką, mozarellą i pomidorami lub też z owocami morza. 

Kto wymyślił Panini?

Włosi w XVI wieku, spopularyzowano je dopiero w latach 70 poprzedniego wieku w Mediolanie.


Risotto

risotto
Risotto z szafranem i masłem

Kolejny typ potraw popularny bardziej na północy niż na południu Włoch. Risotto jest bardzo dobrze znane w Lombardii i Piemoncie. Ryż był uprawiany we Włoszech już od XIV wieku, jednak te dzisiejsze odmiany używane w Risotto powstały dopiero w XX wieku. Pierwszy przepis na Risotto powstał w 1854 roku i był dziełem Giovaniego Vialardi. 50 lat wcześniej odnotowano inne podobne przepisy z masłem, kiełbasą i cebulą. Do Risotto, używamy odmian ryżu białego z wysoką zawartością skrobi i niską amylozą. Dzięki temu konsystencja Risotto jest kremowa.

Najpopularniejsze rodzaje risotto to: Risotto alla milanese, Risotto al Barolo, Risotto al nero di seppia, Risotto alla zucca, Risotto alla pilota, Risotto ai funghi

Kto i kiedy wymyślił Risotto?

Giovani Vialardi w 1854 roku.


Tiramisu

tiramisu

Ten słynny kremowo – kawowy deser pochodzi z Treviso z Wenecji Euganejskiej. Pierwszy stworzył go Roberto Linguanotto w swojej restauracji Le Beccherie w 1960 roku. Nazwa Tiramisu oznacza “pociesz mnie”, “podnieś mnie na duchu”. Składa się z biszkoptowych paluszków(tak zwanych ladyfingers) zamoczonych w kawie, kremu z mascarpone, żółtek oraz cukru a także kakao. Możecie też namoczyć biszkopty alkoholem. Wielu porównuje Tiramisu do innego włoskiego deseru jakim jest Zuppa Inglese, który jest do niego bardzo podobny. Jeśli chcecie zjeść we Włoszech deser, to to ciastko musi znaleźć się na waszej liście.

Kto i kiedy wymyślił Tiramisu?

Roberto Linguanotto w 1960 roku


Parmigiana

parmigiana

Jest to jedno z kultowych dań włoskich o które kłóci się północ z południem. O genezę jej, spierają się zwolennicy tego, iż powstała w Parmie oraz Ci, którzy uważają, iż powstała na głębokim południu Włoch gdzie bakłażany są bardziej popularne. Składa się ona z warstw panierowanego bakłażana(podobnych do lasagne), sosu pomidorowego, parmezanu i bazylii. Podawana jest jako przystawka lub danie główne. Uwaga, bo jest dość tłuste.

Najpopularniejsza jest w Kampanii, Kalabrii oraz Sycylii. O innych potrawach sycylijskich, możecie poczytać w tym artykule.


Caponata

caponata

Potrawa ta powstała w XVIII wieku. Jest to charakterystyczny mix grillowanych i marynowanych warzyw w oliwie i sosie pomidorowym z orzeszkami sosnowymi. Caponata teraz podawana jest głównie jako dodatek lub przystawka – często z chlebem. Bez chleba się nie najesz! Jeśli mielibyśmy ją do czegoś porównać to jest to takie bardziej tłuste leczo. Często jest też dodatkiem do mięs.


Stek florencki czyli Bistecca alla fiorentina

stek florencki

Słynny stek florencki z cielęciny podawany wraz z kością. Opiekany jest zazwyczaj na grillu bądź bezpośrednio na węglu. Mięso otrzymuje się z polędwicy i wyglądem przypomina tak zwany t-bone. Porcja waży od 450 g do 1 kg podaje się go z fasolką i/lub sałatką z dobrym czerwonym winem, poleca się toskańskie Chianti. Początkowa faza grillowania musi być na dużym i mocnym ogniu, by szybko zamknąć mięso przed pieczeniem.


Polenta

polenta

Na koniec coś niepozornego, ale z długą historią.  Jest to jedno z najstarszych dań na liście. Wywodzi się z Mezopotamii i Sumerii. Popularna jest w wielu krajach, we Włoszech pochodzi z północnych regionów. Początkowo przygotowywało się ją z mąki kasztanowej, dziś używa się kukurydzianej. Była to potrawa biedoty, nie wymagająca wiele do przygotowania. Dziś Polentę podaje się z sosem pomidorowym i dodatkiem sera. Jest popularna w Lombardii i Toskanii. 

Co jeszcze zjeść we Włoszech?

Zobaczcie także:

 

 

Dodaj komentarz