Top 13: Co zjeść w Bułgarii? Kuchnia, śniadanie i obiady w Bułgarii

W kuchni bułgarskiej mieszają się wpływy greckie i tureckie. Skosztujecie tam wyśmienitych sałatek przygotowywanych ze świeżych warzyw, słodkich baklaw oraz wybornych win. Wybieracie się do tego kraju? Koniecznie przeczytajcie co zjeść w Bułgarii. I oczywiście co wypić!

 

Co jeść w Bułgarii?

 

Bułgaria ma oczywiście wiele współnego z kuchnią bałkańską, co za tym idzie, dużo tutaj mięs – jednak potrafi także zaskoczyć jeśli chodzi o opcje wegetariańskie. I także wegetarianin będzie mógł coś zjeść z Bułgarii. Dużo w kuchnii Bułgarskiej oczywiście papryki, pomidorów, ciast i mięs. Jest to jedna z części serii o Bułgarii, zobaczcie także wcześniejszą, link także na dole artykułu: Co kupić w Bułgarii?

 

Banica z ajeranem lub bozą

 

banica

Jest to typowy zestaw śniadaniowy w Bułgarii. Banica jest to cienkie ciasto kori (podobne do filo), przełożone różnymi farszami i zwinięte w rulon, albo ślimaka. Trochę przypomina burek. Nadzieniem może być ser Sirene (bułgarski odpowiednik fety), pory, szpinak, ser Kaszkawał (dojrzewający ser żółty z mleka owczego albo krowiego, często doprawiony kuminem lub czubricą). Są też wersje na słodko z dynią.

Jak byliście w Turcji to znacie ajeran. Jeśli nie, to polecamy spróbować. Jest to lekko słony, rozcieńczony wodą jogurt naturalny.

Boza może być wyzwaniem dla Polaków. Jest to gęsty, słodkawy napój zrobiony z lekko sfermentowanej pszenicy. Bozę sprzedaje się niemal ma każdym kroku.

 

Kifa

 

kifa

Wolicie śniadanie na słodko, to polecamy pyszne puszyste bułeczki wypełnione czekoladą, marmoladą, masą orzechową albo bez niczego.

 

Tarator

 

tarator

Tarator to bułgarska odmiana chłodnika. Idealna na upał. Danie składa się z jogurtu naturalnego zmieszanego z odrobiną wody, tartym ogórkiem, czosnkiem, koperkiem, orzechami włoskimi, pietruszką i kroplą oliwy z oliwek. To danie występuje też w wersji sałatkowej pod nazwą Sneżanka. Bułgarzy zamawiają ją do mastyki (anyżówki) lub sliwowej (wódki ze śliwek).

 

 

Sałatka szopska

 

salatka szopska

Sałatka szopska to klasyk kuchni bułgarskiej. W jej skład wchodzą ogórki, pomidory, papryka i cebula. Całość jest skropiona oliwa z oliwek i octem oraz pokryta wiórkami sera Sirene.

 

Co zjeść w Bułgarii na obiad? Gjuwecz!

 

Gyuveche

Danie to duszone mięso z warzywami w gęstym sosie. Najczęściej z dodatkiem pomidorów, papryki i ziemniaków. Przypomina nasz gulasz. Potrawę podaje się w charakterystycznych glinianych naczyniach z przykrywką, które możecie kupić w Bułgarii na pamiątkę. Istnieje też wersja wegetariańska z fasolą zamiast mięsa.

 

Kebabcze

 

Kebabcze

Mięsożercy powinni skusić się na kebabcze, czyli mięso mielone, doprawione solą, kminem i pieprzem. Z tej mieszanki formuje się podłużne kotleciki i grilluje. Do tego można zamówić frytki i sałatkę szopską. Jeśli cenicie sobie podobne dania, zobaczcie co oferuje kuchnia Czarnogóry!

 

Lyutenica

 

lutenica bulgaria

Do kebabcze pasuje sos. Może nim być lyutenica, czyli tradycyjna pasta bułgarska. Robi się ją z pieczonych warzyw: papryki i pomidorów. Czasem z dodatkiem cebuli albo bakłażana. Pasta super smakuje rozsmarowana na świeżym chlebie.

 

Szkembe czorba

 

Wielbiciele flaczków będą zachwyceniu tym daniem. Szkembe czorba jest pożywną zupą przygotowana na bazie flaków wołowych. Doprawiona jest sosem z oleju, octu, chili i czosnku. Zupę podaje się w glinianych garnkach.

Pyrlenka

 

pyrlenka

Jest to płaski chlebek, przypominający pizzę. Najczęściej zapiekany jest tylko z dużą ilością startego sera sirene. Choć istnieją różne wersje.

 

Co zjeść w Bułgarii: Caca

 

caca

Szukacie przekąski do zimnego piwa albo wina? Caca będzie najlepsza. Są to malutkie rybki smażone na głębokim oleju. Najczęściej są to drobne szprotki, które nieco przypominają frytki.

 

Woda różana

 

woda rozana

Woda różana kojarzy się z aromatem do ciasta. W Bułgarii możecie spróbować wody mineralnej z dodatkiem 3,3% ekstraktu z róży. Jest pyszna, odświeżająca, po prostu idealnie gasi pragnienie w upały.

 

Wino

 

wino Bułgaria

Bułgaria słynie z niedrogich, ale wyśmienitych win. Winorośle uprawiano na tych terenach już od starożytności. Co ciekawe w tym kraju winiarze obchodzą 2 święta w ciągu jednego roku. 14 lutego jest dzień Trifon Zarezan. W tym dniu podcina się winorośle, co symbolizuje nadchodzącą wiosnę. Poza tym w to święto Król wina, czyli winiarz, który miał najlepsze wino w minionym roku, musi się upić, aby i tegoroczne zbiory były udane. Drugie uroczystości przypadają na jesienne zbiory winogron.

 

Oprócz klasycznych gatunków rodzime winiarnie wytwarzają trunki z lokalnych szczepów. W sklepach możecie kupić m.in.:

  • Gymza – czerwone, wytrawne wino, o owocowej nucie. Wyrabiane jest z winogron o tej samej nazwie.
  • Mawrud – czerwone wino, porównywane z francuskim Bordeaux. Wytwarzane również z lokalnych szczepów.
  • Mełnik – gęste wino półwytrawne lub wytrawne o ciemnorubinowej barwie i owocowym smaku.
  • Dimiat – białe, półwytrawne wino o słomkowej barwie i lekko wyczuwalnym waniliowym aromacie. Sprzedaje się je jako młode wino do 1 roku.
  • Karacuda – białe wytrawne wino o mocnym aromacie miodu z dodatkiem górskich traw (piołunu). Ma łagodny, ale jednocześnie pikantny smak.

 

Rakija i koniaki

 

raki Bułgaria

W Bułgarii, jak i w całych Bałkanach produkuje się rakiję. Jednak tutaj pije się je jako aperitif, przed daniem głównym. Jest wiele odmian raki. Wszystko zależy od użytych owoców. Mogą to być np. śliwki, morele albo figi. Za czasów komunistycznych Bułgaria sławna była też z koniaków. Najpopularniejsze marki to Słynczew Briag, Pliska czy Korona. Warto ich spróbować, a nawet kupić na prezent rodzicom. 

Zobacz także:

Dodaj komentarz