Top 15: Co zjeść w Czarnogórze? Czego się napić? Kuchnia Czarnogóry

Czym dalej od domu, tych chętniej próbujemy lokalnej kuchni. Grillowane ryby, mięsa, sałatki i pyszne wina… co jeszcze czeka na Was w Czarnogórze? Co zjeść w Czarnogórze? Czego się napić? Jaka jest kuchnia w Czarnogórze?

 

Co zjeść w Czarnogórze?

 

Kuchnia czarnogórska to mieszanka bałkańskich przepisów z lokalnymi dodatkami. Na wybrzeżu jada się ryby i owoce morza, natomiast im głębiej w kraj, tym więcej dań z mięsem i serem. Zatem wegetarianie będą mieli ciężko. Ale też nie będą chodzili głodni. Czarnogóra pełna jest pysznych warzyw i owoców. Kuchnia w Czarnogórze pomimo bliskości innych krajów bałkańskich, według nas trochę różniła się na przykład od takiej kuchni w Albanii. Podpowiadamy, co zjeść w Czarnogórze!

 

Njeguški pršut

 

Wędzona szynka w Czarnogórze
Wędzona szynka w Czarnogórze

Pršut to wieprzowa suszona szynka. Jej wyjątkowość polega na tradycyjnych metodach przygotowania. Mięso najpierw leży w solance, a następnie suszy się przez ok. 5-8 miesięcy. Aby odgonić od mięsa muchy, przez jakiś czas w pomieszczeniu gdzie trzyma się szynkę, pali się drewnem. Najlepsze wyroby pochodzą z górskiej wioski Njeguši – stąd jej nazwa. O tej szynce pisaliśmy także w kontekście zakupów w Czarnogórze, pamiętajcie o tym, że wwóz wędliny do UE jest zabroniony.

Ile w restauracji kosztuje njeguska prsuta? Około 5 EUR za porcję (100 g<)

 

Kuvana Krtola

 

kuvana krtola

Te ziemniaki to narodowe danie w Czarnogórze. Danie składa się z połączenia ziemniaków, jogurtu, sera, soli i czarnego pieprzu – czasami szczypiorku i koperku. Ziemniaki się gotuje lub piecze i faszeruje mieszanką dodatków. Jest to odświerzające danie podczas gorących dni w Czarnogórze.

 

Ćevapi

 

cevapcici

Głównym składnikiem potrawy jest mięso mielone lub siekane. Może być wieprzowe, ale najlepsze wychodzi z mieszanki różnych mięs. Do niego dorzuca się cebulę, czosnek, przyprawy i zioła. Całość trzeba dobrze wymieszać, uformować na kształt kiełbasek i zgrillować. Ćevapčići jada się w bułce (lepinja) lub na talerzu z surową cebulą, grillowanymi warzywami i frytkami.

Ile kosztuje Cevapi w restauracji? Porcja 300 g to około 6 EUR

 

Pljeskavica 

 

Pljeskavica

Kolejną mięsną potrawą jest pljeskavica, czyli taki nasz kotlet mielony, tylko bez panierki i grillowany, a nie smażony. Jest to mieszanka wołowiny, wieprzowiny i jagnieciny. Podobny bardzo do tradycyjnego burgera. Ostatnio Pljeskavica zyskała popularność w innych częściach Europy jako fast-food w tym w Polsce.

 

Cicvara

 

Cicvara

Kuchnia w Czarnogórze to nie tylko mięso. Cicvara to kleik, który robi się z płatków owsianych lub mąki kukurydzianej. Gotuje się je na mleku, z dodatkiem sera i kwaśnego mleka. Potrawa pochodzi z gór i jest spożywana na śniadanie.

 

Kačamak

 

Kacamak

Co jeszcze zjeść w Czarnogórze? Jeśli lubicie mamałygę albo polentę, to i posmakuje Wam kačamak. Przygotowuje się go z mąki lub kaszy kukurydzianej. Podawany jest z serem oraz kwaśnym mlekiem, czasami z dodatkiem kajmaku. Idealny jako dodatek do mięs w Czarnogórze. Cena w restauracji to około 4 EUR za porcję.

 

Priganice

 

Priganice

Deser w Czarnogórze? Wielbiciele słodkości tez będą zadowoleni. W Czarnogórze, jako tzw. czekadełko podaje się priganice. Są to małe pączki, zrobione z mąki pszennej, smażone na oliwie lub głębokim tłuszczu. Podaje się je polane miodem.

 

Prebranac

 

Prebranac

A teraz coś dla wielbicieli sałatek. Prebranac to danie, w którym głównym składnikiem jest fasola. Zapieka się ją w glinianym naczyniu razem z papryką, cebulą i przyprawami. Danie dla wegetarian w Czarnogórze.

 

Ryby

 

Ryby Czarnogora

Na wybrzeżu oczywiście królują owoce morza, Jednak jeśli zapuścicie się nad jezioro Szkoderskie. Koniecznie spróbujcie lokalnych karpi, sardynek i węgorzy. Specjalnością kuchni tego rejonu jest karp na suszonych śliwkach, jabłkach i melonie; karp grillowany na cebuli; węgorz na kaszy, oraz węgorz na grillu. Najpopularniejszym daniem zaś jest wędzony karp. Polecamy!

 

Co pić w Czarnogórze?

 

loza Czarnogóra

Jeśli macie wieczorem ochotę na coś mocniejszego, to wybór lokalnych trunków daje wiele możliwości. Z czego możecie wybierać?

Rakija – słynna na całych Bałkanach, bardzo mocny destylat z przefermentowanych owoców np. śliwek, brzoskwiń, morel, jabłek, fig oraz pigw. Czasem wódkę miesza się z ziołami, miodem albo orzechami.

Loza – wódka z winogron.

Nikšićko pivo (Nikszićko piwo) jest to piwo wyprodukowane z jęczmienia, wody górskiej i gorzkiego, ale aromatycznego chmielu. Ma 11,8% ekstraktu i 5% alkoholu.

wino z Czarnogóry

Vranac – czerwone wytrawne 12% wino w kolorze rubinu, o smaku owocowym.

Krstač – białe wytrawne wino.

Kruna – wódka powstająca w specjalnych kadziach, które opalane są drewnem z winorośli.

tygielek kawa
Tygielek na kawę w Czarnogórze

A jeśli nie alkohol to co? W Czarnogórze o każdej porze dnia pije się słodką parzoną „po turecku” kawę. W górach skosztujcie pysznej ziołowej herbaty z dodatkiem kwiatów górskich. 

Prijatno – czyli smacznego!

Zobacz także:

Dodaj komentarz