16 dań i potraw kuchni tureckiej. Co zjeść w Turcji? Czego spróbować?

Wybierając się na wakacje do Turcji, zapewne myślicie co można zjeść w Turcji na miejscu i czego spróbować z kuchni tureckiej. Przygotowaliśmy dla Was listę najlepszych potraw i deserów tureckich. Co koniecznie trzeba zjeść w Turcji? Co spróbować? Co oferuje turecka kuchnia?  Zapraszamy do lektury!

Turcja to tylko kebab? Jeśli tak myślisz, to czeka Cię zaskoczenie! Mieszkańcy Turcji kochają jeść. Każdy posiłek jest celebracją. Wiele wydarzeń jest pretekstem do tego, by zjeść konkretne dania. Posiłki spożywa się powoli i najlepiej w dużej grupie. Dania tureckie są bardzo zróżnicowane, pełne warzyw i mięs. Podczas posiłku większość Turków pije ayran, czyli jogurtowy napój z solą i pieprzem, najlepiej dobrze schłodzony! Po jedzeniu należy napić się szklaneczki herbaty z co najmniej dwiema kostkami cukru.

 

Menemen

 

Menemen
Śniadanie w Turcji? Menemen

Najważniejszy punkt programu tureckiego śniadania. Coś między jajecznicą, a shakshuka. Zazwyczaj podawany w wersji pikantnej — z przyprawami i oliwą. W restauracjach śniadaniowych (Stambuł ma nawet całą ulicę miejsc dedykowanych temu posiłkowi) można wybrać z szerokiej listy składników odpowiednie dodatki. Najczęściej są to pomidory, papryka oraz pikantna turecka kiełbasa — sucuk. Menemen podawany jest w metalowym naczyniu. Najlepiej jeść to danie dużymi kawałkami chleba. Do tego oczywiście należy wypić co najmniej dwie szklaneczki tureckiej herbaty i cieszyć się bogactwem smaków lokalnej kuchni!

 

Lahmacun

 

Lahmacun
Lahmacun

Lahmacun to turecka wersja pizzy. To także jeden z najbardziej popularnych oraz ekonomicznych opcji jedzenia typu street food. Lahmacun to lekka wersja włoskiej pizzy, która nie ma w sobie sera, ale ma za to niezwykle dodatki. Jednym z nich jest aromatyczne mięso w ziołach, podawane z cytryną oraz przyprawami. Turecka pizza ma cienkie, chrupiące ciasto, a lokalni mieszkańcy jedzą ją zazwyczaj zwiniętą w rulon i popijają herbatą.

 

Iskender Kebap

 

Iskender Kebap
Iskender Kebap

Co zjeść w Turcji? İskender kebap lub Alexander kebab to jedno z najbardziej znanych dań mięsnych w północno-zachodniej Turcji. Lokalni mieszkańcy uważają je za „króla tureckich kebabów”. Kebab ten przypomina trochę klasyczny kebab döner, ale tylko ze względu na rodzaj przygotowania mięsa. Podaje się go na talerzu. Jest zrobiony z drobno pokrojonej grillowanej jagnięciny pokrytej ostrym sosem pomidorowym i kawałkami chleba pita. Wszystko to obficie polewa się roztopionym masłem owczym i jogurtem.

 

Meze

 

Tureckie Meze
Tureckie Meze

Nie możesz się zdecydować, co zjeść? Masz mało czasu, żeby poznać turecką kuchnię? Meze to świetne rozwiązanie. To rodzaj kilku przystawek, które świetnie się ze sobą łączą. Podaje się je z chlebem. Zazwyczaj są to przyprawiona fasola, sałatki, pasty, owoce morza, takie jak smażone kalmary oraz nadziewane małże i sery. Meze serwowane jest na początku posiłku wraz z napojami bezalkoholowymi, winem lub lokalnym, najbardziej popularnym alkoholem — raki.

 

Gözleme

 

Gozleme
Gözleme

To tradycyjne danie na słono. Jest to ciasto wypełnione różnymi składnikami, takimi jak ser, warzywa lub mięso mielone. Jest ono potem smażone na patelni. Jest to jedno z dań śniadaniowych oraz typowy street food tureckich ulic.

 

Yaprak Dolma

 

Yaprak Dolma
Yaprak Dolma

Czego spróbować w Turcji? Yaprak dolma to turecka wersja naszych domowych gołąbków. Największa różnica polega na tym, że są one zawinięte w liście…. winogron. Są lekkie i pyszne. Stanowią świetny dodatek do wielu dań, a także samodzielną przekąskę. Farsz yaprak dolma to zazwyczaj ryż gotowany z pomidorami, pietruszką, cebulą, czosnkiem, koncentratem pomidorowym, oliwą z oliwek, czarnym pieprzem i solą.

 

Pide

 

Pide
Pide

Kolejny bohater tureckich śniadań, ale nadaje się świetne na każdy inny posiłek. Wszystko zależy od tego, jak bardzo jesteśmy głodni! Ciasto formowane jest w długą formę, brzegi podpieczone, a co jest w środku? To zależy od nas! Najbardziej popularna wersja zawiera pikantną turecką kiełbasę (sucuk), jajko i kasar (ser owczy).

 

Börek

 

Börek
Börek

Danie to jest specjalnym rodzajem ciasta, które nadziewane jest warstwowo. Börek występuje w nieskończonych kształtach i rozmiarach, od wersji niczym lasagne, do tej przypominającej sajgonki. To bardzo popularne danie “w drodze”, które można zamówić w przeróżnych miejscach; od ulicznych sprzedawców do eleganckich piekarni. A wszystko przy obowiązkowej szklaneczce tureckiej herbaty.

 

Kofte

 

Kofte
Kofte

Nazwę tą zobaczymy przy wielu tureckich daniach. Oznacza ona po prostu klopsy. Nie jest to jednak danie, do którego jesteśmy przyzwyczajeni w Polsce. Najbardziej popularne rodzaje kofte to:

Cig Kofte

Nazwa pochodzi od oryginalnej receptury z surowej (cig) mielonej wołowiny, połączonej z kaszą bulgur, pastą pomidorową, cebulą, czosnkiem, pieprzem i tureckimi przyprawami. W dzisiejszych czasach mięso zostało całkowicie zastąpione kaszą bulgur, a czasem mielonymi orzechami włoskimi, co stanowi zdrowszy, ale równie smaczny wybór.

Mercimek Kofte

Wegetariański przysmak. Klopsy te wykonane są  z czerwonej soczewicy, kaszy bulgur, soli, drobno posiekanej cebuli, szalotki, pomidora i aci biber salca (ostra pasta z czerwonej papryki) oraz zmiażdżonej kolendry. Zwyczajowo kładzie się jeden kofte na liściu sałaty, polewa wyciśniętym sokiem z cytryny,  całość roluje i chrupie jako przekąskę lub dodatek do posiłku.

Inegol Kofte

Jedne z najbardziej popularnych wersji klopsa, wynaleziony przez niejakiego Mustafę Efendi. Pochodzi z Bułgarii, w XIX wieku wyemigrował do Inegol w północno-zachodniej Turcji. W przeciwieństwie do innych tureckich kofte, jego farsz to tylko mielona wołowina lub jagnięcina, bułka tarta oraz cebula.

 

Lokum, czyli Turkish Delight

 

lokum

Lokum, znane po angielsku jako Turkish Delight to prawdziwy hit tureckiej kuchni. Ulubiony deser turystów i Turków, ukochana przekąska każdego pokolenia. To delikatne, rozpływające się w ustach kostki (zrobione z wody, skrobi i cukru) z dodatkiem wody różanej, pistacjami i innymi smakami.

Lokum to jedna z rzeczy, które możecie kupić w Turcji.

 

Baklava

 

 

turecka baklava
Turecka Baklava, różni się od tej greckiej orzechami i syropem. Turecka jest z pistacji.

Inne tureckie słodkości, których trzeba po prostu spróbować to długa lista na czele z baklavą. Baklava zrobiona jest z cieniutkiego ciasta, którego każda warstwa posmarowana jest masłem oraz posypana zmielonymi pistacjami. Całość zalana jest syropem miodowym oraz starannie pieczona w piekarniku. Baklava to prawdziwa ikona Tureckiej mapy kulinarnej!

 

Dondurma

 

Przechadzając się wśród tureckich cukierni i kawiarni, można trafić na niespotykany widok. Lody, które ludzie można jeść nożem i widelcem, czyli dondurma! Tradycyjna dondurma (po turecku oznacza zamrażanie) jest wytwarzana z mleka i dwóch specjalnych składników, sahlepu i mastyksu. Sahlep to rodzaj mąki produkowanej ze storczyków, która zapewnia lodom gładkie, aksamitne wykończenie, a mastyks to naturalna guma do żucia!

 

Manti

 

manti
Manti

Według legendy im mniejsze są manti, tym lepsza jest gospodyni, która je przygotowała. Najlepsze kucharki przygotowują manti tak małe, że nawet 40 z nich zmieści się na jednej łyżce. Najpopularniejsza wersja zawiera łyżkę mielonego mięsa lub sera, zawiniętego w mały kawałek ciasta. Ugotowane, polewa się je przed podaniem jogurtem oraz posypuje płatkami chili.

Zobacz także:

 

Dodaj komentarz