Top 11: Co zjeść w Albanii? Najlepsze potrawy, kuchnia albańska - BelSole

Top 11: Co zjeść w Albanii? Najlepsze potrawy, kuchnia albańska

Jadąc na wakacje oprócz słonecznej pogody i czystej plaży oczekujemy pysznego jedzenia. Jeśli zastanawiacie się co jeść w Albanii, to koniecznie musicie przeczytać nasze rekomendacje.

Kuchnia albańska wiele czerpie z kuchni bliskowschodniej. Znajdziecie tutaj wiele potraw znanych w Grecji czy Turcji, nie obędzie się także bez fastfoodów. Wiele najlepszych restauracji w Albanii serwuje po prostu pizzę. Gdzie dobrze zjeść w Albanii? Oto polecane miejsca przez nas i internautów: Alban Restaurant, Rruga Mitat Moxha Saranda, Veranda Apollonia Ksamil – Saranda, Kodra e Kuajve – Durres, Taverna TE LILO – Vlore, Restorant Joni Vlore – Vlore, Era Blloku – Tirana.

 

Kuchnia albańska, jak wygląda?

 

W większych restauracjach spokojnie dogadacie się z kelnerem po angielsku, w tych mniejszych trochę gorzej – jednak nie jest to jakiś wielki problem. Pamiętajcie, że w besie tradycyjnym kodzie honorowym w Albanii instrukcje nakazują opiekować się gościem jak najlepiej tylko gospodarz może! W Albanii jest raczej bezpiecznie. Składniki kuchni albańskiej mają swoją długą i znamienitą historię, oliwa z oliwek, wino, bakalie, owoce morza. Mieszają się one z dzisiejszymi wpływami tureckimi, greckimi oraz włoskimi. Znajdziecie tutaj także dość nietypowe dania jak na nasze standardy – mięsny deser czy koźlina na obiad. Oto przewodnik po kuchni w Albanii.

Co zjeść w Albanii?

 

Owoce morza

 

owoce morza albania

Będąc na Bałkanach, grzechem jest nie zjeść owoców morza. W Albanii szczególnie polecamy spróbować saute midhje, czyli małży w sosie własnym. Najbardziej znana hodowla małż znajduje się na jeziorze Butrint, w pobliżu Ksami. Za niewielkie pieniądze dostaniecie wielką miskę pysznego jedzenia. Nie omijajcie też krewetek i kalmarów. Są świeżutkie i bardzo dobrze przyrządzone. Ciekawym daniem są cieniutki paseczki ośmiornicy marynowane w soku z cytryny.

Polecane wino: Vere e shtepise – czyli wino domu, lokalne wino z restauracji białe lub lekko gazowane.

 

Jagnięcina i koźlina

 

kozina Albania

W Polsce jest to mało popularny rodzaj mięsa. Dlatego tym bardziej polecamy zjeść je w Albanii. Dostaniecie je pod postacią zapiekanki z sosem jogurtowym podawanej w glinianym naczyniu, zapiekanego ryżu z dodatkiem mięsa jagnięcego albo kurczaka oraz żeberek. Bardzo popularna jest zupa gotowana na głowie jagnięcej z móżdżkiem. Paça – bo tak się ona nazywa, jest podawana na śniadanie. Odważni mogą spróbować jagnięcej albo koziej głowy lub jąder. Doprawione i usmażone na rożnie są przysmakiem dla Albańczyków. Kiedyś takie danie dostawał na obiad gość. Ponoć w niektórych wioskach, mieszkańcy nadal kultywują tę tradycję.

Co do picia? Polecamy shot Raki!

 

Kabuni – deser z mięsem

 

kabuni

Jak już mówimy o mięsie – to nie koniecznie musicie spróbować albańskiego deseru z baraniną. Ugotowany ryż smaży się na maśle, a następnie dodaje cukier, goździki, cynamon, namoczone rodzynki oraz kawałki mięsa baraniego. Deser je się na zimno.

 

Ferges 

 

Ferges to taki gulasz na zimno złożony z sera, papryki, czosnku i sosu pomidorowego. Je się go jak już kompletnie ostygnie. Jest to popularne i tradycyjne danie albańskie, znane wśród lokalsów.

 

Bamje, czyli okra jadalna

 

bamje

To zielone warzywo z wyglądu przypomina paprykę, a smakuje jak cukinia albo bakłażan. Oryginalnie pochodzi z Afryki, ale na dobre zadomowiła się na Bałkanach. W Albanii możecie ją znaleźć w wielu daniach. Dodaje się ją do gulaszu, leczo, podaje jako jarzynkę, grilluje, faszeruje albo marynuje.

Polecane wino: Kallmet Riserva

 

Speca te Mbushur me Oriz

 

papryka faszerowana albania

To bardzo elastyczny przepis znany w całej Albanii. Bazą jest faszerowana ryżem papryka i w zależności od tego w jakim regionie i tawernie jesteście, możecie dostać jej zupełnie inną wersję. Dodaje się głównie sos pomidorowy, jagnięcinę, fetę lub jogurt grecki. Kolejną jej odmianą jest Speca te Mbushur me Salce Kosi czyli papryka nadziewana śmietaną. 

 

Flija 

 

To pieczone w piecu lub piekarniku naleśniki podawane w formie z chrupiącą powłoką na górze i miękką pod spodem. Podaje się je z serem bałkańskim oraz jogurtem.

 

Japrak

 

japrak

Japrak to takie nasze gołąbki, tyle że malutkie, bo zawijane w liście winogron. Najczęściej są nadziewane mieszanką mięsa i ryżu albo samym ryżem. Je się je na zimno, stopione sokiem z cytryny. W Albanii możecie znaleźć także bardziej popularną na północy wersje nazywaną Sarme bardziej podobną do naszych gołąbków.

Co polecamy do picia? białe albańskie wino Shesh i Bardhë.

 

Jani me Fasule

 

jani me fasule

Jest to jedna z potraw przygotowywanych w czasie kiedy w Albanii panował głód, do dziś jest jednak bardzo popularna w kraju wśród Albańczyków. Zupa ta w zależności od regionu może być zabielana lub klarowna z mięsem lub bez – bazą jest biała fasola, często cebula i sos pomidorowy.

 

Co jeść w Albanii na deser? Baklavę i Kadaif!

 

baklava Albania

Jeśli byliście w Grecji albo w Turcji to dobrze znacie te pyszne i przesłodkie desery. Kiedy nie mieliście okazji ich spróbować, to polecamy. Baklava to przekładane najczęściej orzechami i nasączone miodem ciasto filo, natomiast kadaif to ciastko zrobione charakterystycznych, makaronowych nitek również mocno nasączone miodem. Popularna jest także bardzo w kuchni greckiej.

 

Co pić w Albanii?

 

kawa albania

Wiecie już co jeść w Albanii to teraz czas na napitek. Albańczycy uwielbiają kawę. Parzą ją na sposób turecki, czyli gotują w tygielku. Jeśli nie pasuje Wam kawa, to do wyboru macie ziołową herbatę. Jest to napar z ziół pochodzących z albańskich gór. Inne popularne bezalkoholowe napoje to bozę – gęsty, słodko-kwaśny trunek z kukurydzy i pszenicy oraz dhalle, czyli lekko rozwodniony, posolony jogurt. Popularne napoje alkoholowe to raki oraz produkowany z winogron albański koniak – Skënderbeu.

 

Kuchnia albańska, podsumowanie

 

Jak widzicie, kuchnia w Albanii to miks kultur, czasów i wpływów. Dziś jednak powraca stara dobra kuchnia albańska i jest co raz bardziej popularna w restauracjach na riwierze albańskiej, nie tylko w interiorze kraju. Warto przejechać się po mniejszych miejscowościach, znaleźć miejsca mniej popularna i może spróbować czy to głowy kozy czy też innych specjałów. Zwłaszcza teraz, kiedy kraj ten jest jeszcze na tyle nieodkryty przez turystów. Zdecydowanie warto jechać do Albanii.

Zobacz także:

AUTOR BLOGA
Miło mi Was poznać! Jestem Stefano i jestem autorem tego bloga i postów na nim (w większości). W wielu wymienionych na tej stronie miejscach byłem i chcę podzielić się swoją wiedzą. Blog ten powstał i piszę go dlatego by pomóc wielu osobom z praktycznym wymiarem podróży. Znajdziecie tutaj wszelkie informacje na temat atrakcji danego miejsca, pogody czy cen. Wszystko dla podróżników :) W razie pytań zapraszam na kontakt@belsole.pl!

Dodaj komentarz