Top 13: Co zjeść w Genui? Kuchnia w Ligurii, lokalne potrawy, desery

Kuchnia liguryjska to jedna z najlepszych kuchni we Włoszech. Ma jedne z najlepszych włoskich produktów najwyższej jakości. Odpowiemy Wam na pytanie co zjeść w Genui, stolicy Ligurii. Co warto spróbować, czego się napić w Ligurii. Oto lista lokalnych dań w najlepszych restauracjach Genui.

Kuchnia w Genui jest na tyle bogata, że trzeba sobie zadać pytanie co zjeść w Genui? Oto pierwsza pozycja…

 

Trenette al Pesto Genovese

 

trenette makaron

To najpopularniejsze danie w Genui i całej Ligurii. Pesto to pasta z bazylii, orzeszków pini, oliwy, czosnku soli i białego twardego sera – najczęściej jest to Parmezan. Tranette to makaron podobny do fettucine, typowo lokalny w Genui – podaje się go z pesto w restauracjach w Genui i na wybrzeżu. Polecamy bo to jedno z najlepszych dań do spróbowania w Genui.

Gdzie polecamy zjeść makaron w Genui? Idźcie do Pastificio Artigianale di Canneto (sic!) pomimo nazwy panifico, maja tam na prawdę dobrą pastę. Adres: Via di Canneto Il Curto, 49, 16123 Genova GE, Italy

 

Foccacia z serem

 

focaccia z serem

Foccacia to popularny posiłek w Genui, jest to drożdżowe ciasto podawane z różnymi dodatkami. Najczęściej jest wytrawne z różnymi dodatkami takimi jak oliwki, pomidory, rozmaryn czy właśnie ser. W Genui focaccie je się z serem crescenza w środku – tworzy się z niej taki płaski tost z ciągnącym w środku z białym nadzieniem. W Genui będziecie mogli spróbować tradycyjnej Focacci z serem oraz w wersji bardziej lokalnej bez drożdży, wtedy focaccia jest płaska jak naleśnik.

 

Farinata di Ceci

 

farinata di ceci

Jest to płaski placek z mąki z ciecierzycy, soli, wody i oliwy z Ligurii. Uważa się, że Genua sprowadziła ten przepis z krajów bliskiego wschodu do Włoch i do dziś jest to lokalne danie z Ligurii. Przygotowuje się ją w tak zwanych sciamadda smażalniach w Genui.

Typową wersją dla regionu jest wersja z dymką i świeżo zmielonym pieprzem.

Polecamy wybrać Farinatę w Antica Sciamadda przy Via S. Giorgio, 14/R, 16128 Genova GE, Italy.

Cima

 

cima genovese

Cima to forma rolady mięsnej z dużą ilością dodatków i obowiązkowo majerankiem. Często do środka dodaje się podroby oraz parmezan. Jest to ciężkie do wykonania danie w warunkach domowych, do tego bardzo tłuste – jednak zawsze możecie spróbować Cimy na miejscu w Genui w restauracji. Możecie kupić ją krojoną do kanapki lub większy kawałek w restauracji.

 

Panera

 

panera Genua

Co koniecznie należy spróbować w Genui? Tym razem coś słodkiego, coś czego nie znajdziecie nigdzie indziej – czyli lody Panera. Włochy słyną z gelato, a te lokalne w Genui są inne niż w reszcie kraju. Czym jest Panera? To specjalnie przygotowane lody kawowe, parfait ze śmietanki, kawy mielonej, cukru i jajek. Legenda głosi, że uczeń pomyłkowo wsypał kawę do śmietany i zakrzyknął panera czyli Panna Nera (czarna śmietana). Gdzie zjeść Panerę w Genui? Dziś najlepszą robi się w Cremeria Buonafede w centrum miasta. Kosztuje 2,60 EUR za porcję.

cremeria buonafede

Panera różni się od lodów kawowych konsystencją i lekkością – przypomina bardziej piankę lub nasze ciepłe lody.

 

Pansotti alla genovese

 

Pansotti genovese

Co jeszcze zjeść w Genui? To wersja liguryjska znanych pierożków we Włoszech. Pansa oznacza w języku lokalnym brzuch, pierożki podobne do ravioli faszeruje się nadzieniem z gotowanych warzyw. Następnie polewa się je albo sosem z orzechami włoskimi, albo masłem z szałwią.

 

Salsa di Noci

 

salsa di noci

To sos typowy dla kuchni w Genui. Połącz biały chleb, orzechy włoskie, parmezan, oliwę z oliwek, czosnek, sól i pieprz a otrzymasz pyszny sos orzechowy który możesz użyć do makaronu takiego jak wymienionego powyżej lub innego faszerowanego ravioli.

 

Owoce morza

 

owoce morza genua

Genua to miasto portowe, więc nie mogło obejść się bez pysznych owoców morza. W restauracjach w Genui dostaniecie świeże owoce morza i ryby. Gdzie znaleźć najlepsze owoce morza w Genui? Sprawdźcie w Alla Lunga Ristorante przy Vico Giannini 10r lub Hostaria Ducale przy Salita di San Matteo 29/R.

 

Trofie al Pesto

 

trofie pesto

To kolejny makaron z pesto, tym razem Trofie czyli inna lokalna odmiana pasty z Genui. To cienki, krótki skręcany makaron, charakterystyczny dla tego regionu. Zaraz obok makaronu trenette stanowi niezbędny dodatek do pesto w Genui.

Zobaczcie inne ciekawe pozycje z kuchni włoskiej.

 

Ravioli alla Genovese

 

W Genui z pasją nadziewa się makaron, niektórzy nawet uważają, że tutaj wymyślono Ravioli. Ravioli alla Genovese to kwadratowe ravioli z farszem mięsnym, trochę podobnym z wyglądu do al ragu z Bolonii, jednak robi się go z cielęciny i wieprzowiny, ogórecznika i cykorii. 

Jako sos do ravioli alla genovese stosuje się tak zwany sos Tocco, czyli mięsny sos z długo gotowanego mięsa. To jedna z potraw świątecznych w tej części Włoch.

 

Sciroppo di Rose

 

syrop z róży Genua

Sciroppo di Rose to syrop z płatków róży przygotowywany głównie w Genui i Ligurii, stosuje się go jako dodatek do deserów czy do wody do picia. Składa się tylko z płatków róży, soku z cytryny, cukru i wody. 

Możecie go kupić w marketach lub sklepach z lokalną żywnością, zobaczcie co kupić w Genui.

 

Cappon Magro

 

cima genovese

Cappon magro to dawna potrawa biedoty, magro oznacza chude. To danie przypominające sałatkę, składa się z namoczonych w wodzie i oliwie herbatników z dodatkiem ryb, oliwek, owoców morza, jajek i kaparów. To danie było przygotowywane przez rybaków na święta, kiedy to nie było ich stać na kurczaka na bożonarodzeniowy obiad – wykorzystali więc to co mieli pod ręką.

 

Składniki kuchni w Genui

 

Typowe składniki używane w kuchni genueńskiej: oliwa liguryjska, pesto, bazylia, owoce morza, cukinia, sery, ciecierzyca, wina rossese i vermentino, pomarańcze chinotto, orzechy włoskie, orzechy pini, podroby, kawa.

Zobacz także:

Dodaj komentarz