Top 13: Co zjeść w Grecji? PRAWDZIWA Kuchnia Grecka - BelSole

Top 13: Co zjeść w Grecji? PRAWDZIWA Kuchnia Grecka

Kuchnia grecka to kuchnia pełna mięs, warzyw i grillowania! Pełno w niej potraw, które znacie pewnie z polskich restauracji – jednak na miejscu smakują zupełnie inaczej! Poradnik odpowie na wasze pytania co zjeść w Grecji i jaka jest kuchnia grecka. Odpowiemy też ile kosztuje obiad w Grecji oraz jakie dania są najlepsze i najtańsze w Grecji. Tawerny i restauracje w Hellas już na Was czekają!

 

Kuchnia grecka, jaka jest?

 

Jak scharakteryzować kuchnie grecką? Co jest popularnym składnikiem w kuchni greckiej? Jest to bardzo urozmaicona kuchnia, różniąca się od takiej kuchni włoskiej, w swoich podstawach ma jednak mnóstwo świeżych warzyw oraz mięs. Będąc w tawernie w Grecji zapewne zaskoczy Was mnogość opcji do wyboru – menu w restauracjach jest bardzo rozbudowane. Do wyboru będziecie mieć dużo przystawek, mięs, ryb oraz oczywiście deserów greckich. Porcje w tawernach oddalonych od turystycznych centrów zazwyczaj są duże i jeśli weżmiecie, przystawkę, danie główne i deser to mocno nadwyręży to pojemność Waszych brzuchów. W kuchni greckiej dużo jest oliwy z oliwek, dipów z jogurtem, cytryn, chleba i oczywiście wina – jest to kuchnia oszczędna, dziś już co raz bardziej wykwintna. Z mięs znajdziecie tutaj praktycznie każdy rodzaj, drób, wieprzowina, jagnięcina, kozina, ryby, królik, cielęcina i wołowina. Do deserów używa się głównie miodu oraz ciasta filo a także orzechów.

Kuchnia grecka miała bardzo duży wpływ na kuchnie włoską i osmańską – co do dziś widać w niektórych potrawach. Oto lista według nas najlepszych dań w Grecji, które warto spróbować!

 

Souvlaki

 

souvlaki

Czym jest Souvlaki? To kawałki przyprawionego mięsa pieczone na długich patyczkach szaszłykowych. Zwykle je się je ze szpikulca. Souvlaki podaje się z chlebem pita, cytryną, sosem oraz czasami pieczonymi ziemniakami. W Grecji jest to forma Fast Foodu. Słowo Souvlaki pochodzi od starego greckiego określenia na szpikulec souvla. Znajdziecie je w większości tawern w Grecji.

Cena Souvlaki w restauracji to około 10 EUR.

Saganaki

 

saganaki

Oto kolejna potrawa, którą warto zjeść w Grecji. Saganaki jest to danie przygotowywane na małej patelni, zazwyczaj jest to ser graviera, kefalograviera lub kefalotyri. Saganaki to proste danie w postaci pieczonego na oliwie z oliwek sera. Ser musi być biały i najlepiej słony, do niego czasami dodaje się chleb pita oraz cytrynę. Istnieje wiele wersji Saganaki, z warzywami, owocami morza czy mięsem – domyślnie jest to jednak greckie wegetariańskie danie.

 

Moussaka

 

moussaka

Grecka Mousaka trochę różni się od innych jej wersji na bliskim wschodzie. Czym jest Moussaka? To warstwowa zapiekanka z mielonego mięsa, bakłażana lub ziemniaków, sosu pomidorowego oraz beszamelu lub formy budyniu. Mousake w Grecji podaje się na ciepło w odróżnieniu do niektórych krajów. 

Ile kosztuje Mousakka w Grecji? Zazwyczaj od 8 – 10 EUR za porcję.

 

Tzatziki

 

tzatziki

Tzatziki to popularny grecki dip i sos, prócz Grecji możecie go spotkać także w większości krajów bliskiego wschodu. Z czego składa się Tzatziki? Wykonany jest z solonego jogurtu zmieszanego z ogórkami, czosnkiem, solą i oliwą z oliwek. Tzatziki w restauracjach Grecji często podawany jest w komplecie z innymi sosami lub jako samodzielna przystawka.

Cena Tzatziki w restauracji to około 4 EUR.

Sałatka Grecka Horiatiki

 

sałatka grecka

Pewnie każdy wegetarianin w Polsce kojarzy Sałatkę Grecką z restauracji, kiedy to była jedyną wege opcją w lokalach 10 lat temu. Sałatka grecka Horiatiki w Grecji różni się od tej w Polsce. Sałatka Grecka składa się z pomidorów, ogórków, cebuli i sera feta, dodaje się też przyprawy i oliwę. Podaje się ją z chlebem pita. W tawernach w Grecji często je się ją grupowo w parę osób w jednej misce, płacąc per osoba.

 

Meze

 

meze

Słowo meze oznacza kęs lub mały smakołyk. Meze podaje się jako zestaw małych przystawek, i dań w dużej ilości. Meze zazwyczaj zamawia się na minimum dwie osoby. Potrawy podaje się partiami i całość może trwać dłuższy czas zanim restauracja poda Wam wszystkie dania. Popularne są wersje mięsne i rybne, a także ostatnio wegetariańskie meze. Co możecie dostać w meze? Małe porcje greckich mięs lub owoców morza, krokiety z cukinii, faszerowane pieczarki, greckie oliwki, pitę, oliwe z oliwek, dipy, grillowaną fetę… opcji jest pełno i zależne są często od regionu i tawerny.

Cena meze w tawernie to około 18 EUR za osobę.

Dolmathakia

 

dolma

To takie greckie gołąbki – tyle, że zawijane w liście winogron. Nadają charakterystycznego smaku ryżowi wewnątrz zawijasa. Dolmę możecie spotkać w większości krajów bliskiego wschodu, jest to po prostu forma zawijania bądź opakowania mięsa lub ryżu w różne liście lub warzywa. Podaje się ją jako przystawkę w restauracjach. Idealne z grecką oliwą z oliwek i cytryną.

 

Loukoumades 

 

loukoumades

Lokma to inaczej kęs, te małe pączkowe kulki moczy się w miodzie i podaje łasuchom w Grecji. Tak samo jak w innych krajach bliskiego wschodu, loukoumades możecie spotkać w różnych wersjach w zależności od kraju. Jest to grecki deser z bardzo długą historią, przypuszcza się, że Loukoumades dawano jako upominek na igrzyskach olimpijskich w Grecji. Te mini pączki prócz tego, że są polewane miodem – czasami też posypywane są cynamonem. W Atenach możecie znaleźć specjalne cukiernie serwujące tylko Loukoumades polewane różnymi polewami za około 3 -5 EUR za porcję (lukumades.com). 

 

Gyros

 

gyros

Gyros doskonale jest znany miłośnikom imprez w Polsce. Czym jednak się różni grecki Gyros od polskiego? W Grecji Gyro jest głównie z wieprzowiny i kurczaka, mięso najczęściej podaje się z kręconego pionowego rożna lub jest gotowane. Następnie jest podawane z pitą, pomidorem, sałatą, cebulą i tzatziki. Do zestawu dostaniecie też frytki lub ziemniaki. Słowo gyros oznacza koło, obrót.

 

Koulouri

 

Koulouri

Czym są Koulouri? Koulouri to takie greckie obwarzanki z mąki chlebowej i pełnoziarnistej, obtoczone w dużej ilości sezamu. Macza się je często w jakimś dipie, na przykład w tzatziki. Historia tej przekąski sięga czasów bizantyjskich, kiedy mieszkańcy Konstantynopola raczyli się tym przysmakiem. W Grecji Koulouri znane jest z miasta Saloniki i tam spotkacie najprawdziwsze sezamowe ringi! W Atenach najlepsze Koulouri kupicie w tokoulouritoupsirri przy Karaiskaki 23. 

 

Baklava

 

baklava

Baklava to chyba najpopularniejszy grecki deser. Możecie ją dostać w restauracji albo kupić w sklepie w Grecji. Czym jest Baklava? Łączy w sobie chyba wszystkie najpopularniejsze składniki kuchni greckiej, miód, orzechy, ciasto filo. Do greckiej baklavy dodaje się też cynamon. Pamiętajcie, że w Grecji Baklava jest na bazie orzechów włoskich i miodu, w Turcji na bazie pistacji i syropu cukrowego.

Cena Baklavy w restauracji to około 5 EUR.

Owoce Morza w Grecji

 

owoce morza w Grecji

Taki nadmorski kraj musi mieć bogatą kuchnię opartą także o owoce morza! Na greckich wyspach takich jak Kreta, Rodos czy Korfu owoce morza często goszczą na stołach lokalnych tawern. W Grecji popularne są ośmiornice, kalmary, krewetki, małże greckie i homary. Często potrawy, o których już wspominaliśmy mają swoją wersję z owocami morza jak na przykład krewetkowe Saganaki.

Ceny owoców morza w Grecji są różne od 13 EUR za grillowaną ośmiornicę do około 24 EUR za grillowane krewetki.

 

Grecka Chałwa

 

chałwa grecja

Chałwa pochodzi z Persji ale i w Grecji znajdziecie jej słodką wersję. Przez niektórych obelżywie nazywana kurzem z cukrem 🙂 Ma swoich fanów w Polsce i jadąc na wakacje do Grecji możecie skosztować lokalnej chałwy z migdałami lub przywieźć sobie trochę z zakupów w Grecji.

Chałwa to tradycyjna żywność postna wśród Greków grecko-prawosławnych.

Grecka kuchnia wegetariańska i dania wegetariańskie

W Grecji pomimo mnogości mięs i ryb, coś dla siebie znajdą także wegetarianie. Sami jeżdżąc na wakacje mamy w grupie wegetarianina i najadał się równie dobrze jak reszta grupy. Jakie dania greckie wegetariańskie są najlepsze? Wszelkie sałatki, grillowane sery, krokiety z cukinii, bakłażan grillowany z serem, dolmy, faszerowane pieczarki. Czasami znajdziecie też duże główne dania takie jak mousaka czy meze w wersji wegetariańskiej. Oczywiście idealnie nie jest i przed wyborem restauracji trzeba zrobić niezbędny risercz.

Koniecznie zobaczcie teraz artykuł o zakupach w Grecji! 🙂

 

AUTOR BLOGA
Miło mi Was poznać! Jestem Stefano i jestem autorem tego bloga i postów na nim (w większości). W wielu wymienionych na tej stronie miejscach byłem i chcę podzielić się swoją wiedzą. Blog ten powstał i piszę go dlatego by pomóc wielu osobom z praktycznym wymiarem podróży. Znajdziecie tutaj wszelkie informacje na temat atrakcji danego miejsca, pogody czy cen. Wszystko dla podróżników :) W razie pytań zapraszam na kontakt@belsole.pl!

Dodaj komentarz