Co zjeść na Islandii? Jakie dania i czego spróbować na Islandii? Kuchnia islandzka

Jadąc na Islandię czekają na nas nowe ciekawe smaki. Co zjeść na Islandii? Jakie dania tradycyjnej islandzkiej kuchni trzeba spróbować? Kuchnia islandzka jest pełna potraw z lokalnych produktów. Co dokładnie wybrać? Co zamówić w islandzkiej restauracji? Sprawdzamy co zjeść na Islandii i czego spróbować. Oto najlepsze islandzkie dania, produkty i desery, które koniecznie musisz spróbować na Islandii.

 

Sernik ze skyru

 

sernik ze skyru

Skyr to gęsty i bardzo kremowy jogurt z odtłuszczonego mleka krowiego o gładkiej konsystencji. To typowy islandzki wyrób mleczny z bardzo dużą ilością białka, który od jakiegoś czasu można kupić także w Polsce. Na pewno warto spróbować go będąc na Islandii, ale jest także kilka miejsc gdzie zjecie sernik ze skyru. Delikatny i kremowy, koniecznie musicie taki zamówić do kawy.

 

Burger z renifera

 

Burger z renifera

Renifery łatwo spotkać w pobliżu fiordów zachodnich. Pewnie dlatego też mieszkańcy zdecydowali się na wprowadzenie tego mięsa do swojej kuchni. W ten sposób renifera można zjeść, np. w formie burgera. W wielu restauracjach można zjeść hamburgera z renifera z sosem żurawinowo – cebulowym. Mielony renifer jest nieco słodszy niż wołowina i chociaż jest chudszy, zawiera mnóstwo smaku i aromatu.

 

 Hakarl – zgniły rekin

 

Hakarl

Mięso rekina grenlandzkiego jest dla ludzi trujące. Dlatego też, mięso jest zakopywane w piasku na długi czas, a ze sfermentowanego mięsa usuwany zostaje nadmiar moczniku, co sprawia, że staje się jadalne. Następnie jest usuwana skóra, a mięso krojone w kostkę. Smak przypomina ser pleśniowy wymieszany z rybą. Zapach jest mocno duszący i na pewno nie każdemu będzie pasować. Spróbujcie, bo podobno lepiej smakuje niż pachnie. 🙂 Hakarl często podawany jest w restauracjach lub kawiarniach, zwłaszcza dla turystów, w ramach próbowania lokalnych specjalności.

 

Harðfiskur suszona ryba

 

Harðfiskur

Jest to bardzo popularna przekąska, zwłaszcza do piwa. Islandczycy jedzą około 200 do 250 ton suszonych ryb, które składają się z 2,8 do 3 ton ryb. Jest to bardzo dużo, ponieważ spożywają je przez cały rok, a zwłaszcza w okresie świątecznym. Za każdym razem, przed połknięciem należy bardzo dokładnie przeżuć, ponieważ  ma twardą konsystencję. Co ciekawe, mieszkańcy jedzą suszoną rybę także z masłem, co sprawia, że robi się nieco bardziej miękka, a masło dobrze komponuje się ze smakiem ryby. Dzięki temu, że ryba jest solona i długo suszona, można ją bardzo długo przechowywać, a w dawnych czasach było to kluczowe na wyspie.

 

Plokkfiskur – puree z ryby

 

Plokkfiskur, dosłownie tłumaczy się jako „oskubana ryba” i składa się z dorsza, mleka, ziemniaków i cebuli. Bardziej nowoczesne wersje przepisu mogą zawierać dodatek sera lub sosu beszamelowego na wierzchu lub curry, ale w tak naprawdę Plokkfiskur polega na jak najlepszym wykorzystaniu prostych składników i zapewnieniu czegoś sycącego i odżywczego dla ciężko pracujących ludzi. Prosty i satysfakcjonujący, a wielu Islandczyków nawet twierdzi, że Plokkfiskur to najlepszy sposób aby cieszyć się dniem.

 

Svid – głowa owcy

 

Svid

Jest to znany przysmak dla Islandczyków. Głowę owcy je się podaną z ziemniakami i gotowaną rzepą. Jest to bardzo popularne danie na ważne okazje. Podobno policzki są bardzo smaczne, jednakże nie można się tym kawałkiem mięsa za bardzo najeść. Svid nie jest łatwo znaleźć w restauracjach, a nawet mówi się o tym, że ciężko zjeść bardzo smaczny poza czyimś prywatnym domem. Starsze pokolenie wciąż zajada się nim w trakcie uroczystości rodzinnych.

 

 Kjötsúpa – zupy mięsna

 

Kjötsúpa

Kjötsúpa jest to islandzka zupa mięsna, którą Islandczycy jedzą od wieków – a w rzeczywistości jest to jedna z niewielu tradycyjnych potraw, które nadal są regularnie spożywane. W języku islandzkim oznacza  „zupa mięsna”, ale na Islandii prawie zawsze będzie przyrządzana z jagnięciny. Wykonana jest głównie z islandzkich owiec, jagnięciny lub baraniny oraz  warzyw korzeniowych, jak ziemniaki, marchew i pietruszka. Jest aromatyczna, rozgrzewająca, idealna na chłodne dni, których na wyspie nie brakuje. Kjötsúpa to taka islandzka wersja naszego rosołu z kury – idealna na chłód i przeziębienie.

Ta potrawa na pewno Was rozgrzeje, zobaczcie też jak ubrać się na Islandię.

 

 Slátur – islandzka kaszanka

 

Slátur

Slátur to danie zrobione z owczych wnętrzności, krwi i tłuszczu. Bardzo często podawane jest z owczą głową. To islandzka wersja szkockiego haggis lub polskiej kaszanki. Owce na Islandii są bardzo popularne, je się nawet owczą głowę, więc nic dziwnego, że Islandczycy postanowili wykorzystać nawet ich krew. Popularne bywają także budynie z krwią, podawane z puddingiem ryżowym lub gotowanymi ziemniakami. Niektórzy podobno lubią go jeść posypanego cukrem, ale nie wydaje się to zbyt kuszące. Danie to nie wydaje się szczególnie smaczne, ale nasza polska kaszanka też ma wielu fanów i im zapewne bardzo by przypadła do gustu.

 

Fiskibollur – klopsiki rybne

 

Fiskibollur

Jak wiadomo, ryby są bardzo ważnym składnikiem w islandzkiej kuchni. Fiskibollur są to rybne klopsiki, które Islandczycy wprost uwielbiają. Są dwa „ulubione” sposoby jedzenia kulek rybnych: z islandzkim sosem curry (ale niewiele ma wspólnego z prawdziwym indyjskim curry) lub z roztopionym masłem i smażoną cebulą. Czasem serwowane są jako przekąska. Jakie będą Wasze ulubione?

 

Nie trudno zauważyć, że w kuchni islandzkiej dominują składniki, które bardzo łatwo znaleźć na wyspie. Wiadomo, że Islandia rybami stoi, a owiec jest więcej niż ludzi, więc wszystko lokalnie. Do nas część tych potraw nieszczególnie przemawia, ale będąc już na Islandii, dobrze jest spróbować chociaż część z nich. Co jak co, ale kuchnia to element kultury, który warto poznać, będąc za granicą.

Zobacz także:

 

Dodaj komentarz